To bylo moc i na Navrátilovou. Hádka s mužem/ženou, ve které lítali „fašisti“

09.08.2023 22:00 | Monitoring

„Pohlaví změnit nelze!“ vzkázala Martina Navrátilová na síti X transgender ženě, která prohlásila, že souhlasí s tím, že práva žen jsou spojena s jejich biologickým pohlavím, to že je fašismus, Bývalá profesionální tenistka připomněla, že snažit se vzít ženám jejich soukromé prostory, to právě je fašistické. Že se někdo identifikuje jako žena neznamená, že může chodit na ženské toalety. „Takhle to nefunguje,“ zdůraznila Navrátilová.

To bylo moc i na Navrátilovou. Hádka s mužem/ženou, ve které lítali „fašisti“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá profesionální tenistka Martina Navrátilová

Transgender žena Grace Laveryová na síti X (Twitter) sdílela své poznámky k hnutí genderově kritického feminismu, což je hnutí stavějící se proti „genderové ideologii“. Toto hnutí věří, že pohlaví je neměnné a odmítají tím tak koncept transgenderových identit.

Transgender Laveryová sdílela své odhodlání o tomto hnutí informovat širokou veřejnost. Hnutí se dle ní dopouští chybí, když propaguje myšlenku, že práva žen a práva transgender osob nejsou slučitelná. „Jsem transsexuálka, jsem transgender žena, jakkoliv tomu chcete říkat.  Jsem na to hrdá, jsem vděčná za možnost změny pohlaví a jsem motivovaná zajišťovat občanská práva pro ostatní, jako jsem já. Ale nepíšu sem jako trans žena, ale jako feministka a badatelka v oblasti feminismu,“ představila se Laveryová.

Dále prohlásila, že schvalování a souhlas s tím, že práva žen jsou propojena s biologickým ženským pohlaví, je fašismus. „Feministky by se měly postavit proti hnutí genderově kritického feminismu, jehož jediným politickým cílem je svázat práva žen s idealizovanou biologickou normou. To je fašismus,“ napsala transsexuálka a dodala, že je velice nebezpečné, že za toto hnutí mluví pouze „ženy“ za „ženy“.

Na tento tweet reagovala bývalá česko-americká profesionální tenistka Martina Navrátilová, která se otevřeně hlásí k tomu, že je feministkou. „Na biologické ženě není nic idealizovaného. Je to fakt. Jsem feministka. Ale klidně dál nadávejte ženám, jako jsem já, do fašistek… nadávky jsou to jediné, co umíte,“ vzkázala Laveryové tenistka.

Laveryová se nad její odpovědí pozastavila a že si nemyslí, že Navrátilová je fašistka. Za fašistické označila pouze „pokusy normalizovat práva založená na určitém pohlaví, která nemohou neznamenat sledování a kontrolu lidských těl“. Martinu Navrátilovou v závěru vyzvala k zamyšlení.

Navrátilová odpověděla, že o kontrolu lidských těl se nikdo nesnaží. Připomněla však, že muži kontrolovali těla žen celá tisíciletí. „A stále to dělají,“ podotkla a dodala, že domáhat se prostorů vyhrazených pouze pro ženy také není fašismus.

Tenistka se i na tento tweet dočkala další odpovědi a vysvětlení. Lidé by podle Laveryové měli mít možnost se shromažďovat ve kterýchkoliv prostorách chtějí. Stát by se navíc do otázky pohlaví osob vůbec neměl plést. „Nejde o to, zda by lidé měli mít možnost shromažďovat se v jakýchkoli prostorách – to by rozhodně měli. Politická otázka zní, zda má stát zájem na tom, aby lidem říkal, jakého jsou pohlaví (ne), a jaké prostředky, pokud vůbec nějaké, by měl používat ke sledování lidí (žádné).“

„Nelze změnit pohlaví. Myslím, že toto už bylo ustanoveno,“ uvedla Navrátilová.

Transsexuálka Laveryová nesouhlasila. Existují dle jejího názoru části pohlaví, které změnit nelze, jako například chromosomy. „Ostatní části pohlaví změnit lze.“

„A? To znamená, že každý muž, který říká, že se nyní identifikuje jako žena, může přijít do ženských prostor? Ne. Omlouvám se. To nefunguje,“ vyvrátila jí Navrátilová, načež jí Laveryová připomněla, že feministky by měly chtít, aby ženy měly přístup do „všech prostor“ a že „představa, že ženy jsou tak křehké, že nemohou používat toalety, na kterých byl před nimi muž“, je absurdní. „Jste přece Martina Navrátilová!“

„Nejsme křehké. Přestaňte s těmi kecy,“ okřikla Navrátilová transsexuálku. „Žádáte nás o vstup do našich prostorů. A my říkáme ne,“ zdůraznila tenistka, načež Laveryová odvětila, že pokud bude odněkud „vyloučena“, nebude se tam plést. Doplnila však, že myšlenka, že ženy jsou křehké, také hraje do ideologie hnutí genderově kritického feminismu a že se neustále mluví o tom, že ženy jsou „průměrně slabší“.

„Muži jsou fyzicky silnější než ženy,“ připomněla Navrátilová Laveryové biologický fakt. I z toho důvodu jsou dle jejího názoru ženy znásilňovány a bity.

Na to už Laveryová pouze odpověděla, že se nedomnívá, že biologie by byla osudem a ženy jsou více znásilňovány kvůli jiným chromozomům. „To je patriarchát a myslím, že to musí být konfrontováno,“ prohlásila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…