To je o vás, Fialo. Vědci a covid: Nečekaný dopis. Dost jiný

21.02.2022 10:05 | Ze sítí

V Kanadě to vře. Řidiči kamionů již řadu dní udržují blokádu Ottawy, hlavního města. Dávají tak vládě Justina Trudeaua najevo, že už jim lezou krkem proticovidové restrikce. Jenže premiér Trudeau odmítá ustoupit. Při debatě v kanadském parlamentu přitvrdil. Přitvrdil však dokonce natolik, že zvedl ze židlí od Ottawy daleko sedící významné izraelské vědce. Napsali do Ottawy dopis. Ostrý dopis. Vyvolal reakce i v Česku. Ozvala se publicistka Angelika Bazalová, která pořádně vyčinila premiérovi Petru Fialovi (ODS).

To je o vás, Fialo. Vědci a covid: Nečekaný dopis. Dost jiný
Foto: Screen ČT24
Popisek: Petr Fiala u Václava Moravce

Komunistická Čína, země která světu dala covid, udržuje přísná covidová opatření. Snad i kvůli zimní olympiádě, která před pár hodinami skončila. Ale většina svobodných zemí od restrikcí postupně ustupuje. Kanada je však výjimkou. Vláda Justina Trudeaua má za to, že restrikce je třeba nadále udržovat.

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí

Nehodlá ustupovat ani nespokojeným řidičům kamionům, kteří již delší dobu blokují hlavní město, ani opozičním konzervativním poslancům.

Když konzervativní poslankyně  Melissa Lantsmanová, politička židovského vyznání, položila v parlamentu otázku, zda není na čase, aby premiér přehodnotil svůj postoj, Trudeau odpověděl tak ostře, že se mu dostalo napomenutí dokonce i od řídicího schůze.

„Členové Konzervativní strany mohou stát po boku lidem, kteří mávají hákovými křížem. Mohou stát po boku s lidmi, kteří mávají vlajkou Konfederace,“ sdělil poslankyni.

Vzhledem k tomu, že takto promluvil k židovské poslankyni, dostalo se mu již zmíněného napomenutí od předsedy dolní sněmovny Anthonyho Roty, podle něhož by všichni poslanci včetně premiéra měli „používat jen slova, která sněmovnu nepobouří“.

O výměně názorů v kanadském parlamentu informoval kanadský zpravodajský server CBC.

Lantsmanová pochází z rodiny, jejíž členové kdysi přežili holocaust a jako taková se v dolní komoře parlamentu dovolávala premiérovy omluvy. Ten však nereagoval.

Skutečností je, že někteří z demonstrantů, kteří odmítali očkování proti covidu a další restrikce, se oháněli nacistickými symboly, ale bylo jich jen málo. 

Slov kanadského premiéra si všimly více než dvě desítky izraelských vědců a zaslali Trudeauovi dopis, v němž vyjádřili znepokojení nad tím, že se předseda vlády nezdráhá využít i antisemitských útoků.

„Přijali jste pomlouvačnou kampaň zobrazující demonstranty jako ‚sympatizanty nacistů‘, ‚rasisty‘ a ‚antisemity‘. Konvoj svobody je legitimní občanský protest, jehož cílem je obnovení základních svobod“, stojí v dopise, z něhož citoval jeden ze signatářů doktor Eli David.

 

 

Publicistka Angelika Bazalová k tomu na sociální síti Facebook poznamenala, že v Česku se vůči kritikům covidových restrikcí  používají podobné útoky, jakých se dopustil kanadský premiér.

„Stejné triky, jako používá Trudeau, používají i naši svatoušci. Nesmírně se hodí, že demonstranti si připínají židovské hvězdy a na demonstrace nosí šibenice. Mimochodem, bylo na nich napsáno ‚svoboda‘ a ‚demokracie‘, ale to málokdo zmínil. Ne, že by to bylo zásadní, ale přece jen to trošku hází na tento způsob veřejného projevu jiné světlo.  Ale zpět k symbolům. Ty se staly záminkou k tomu, aby establishment a jeho věrní začali pohoršeně zvedat obočí a mudrovat o tom, co je ‚nevhodné‘,“ napsala Bazalová.

Poté uhodila na předsedu ODS a premiéra Petra Fialu.

„Když naženete lidi do očkovacích center a hromadně je tam očkujete jako králíky, tak si laskavě nechte od cesty svoje pohoršení nad tím, že si tito lidé vybíjejí zoufalství a vztek na personálu. Dělat prasárny a pak předstírat  morální převahu, to by vám šlo. Nejdříve nesmyslnými opatřeními zbavujete lidi občanských práv a pak se pohoršujete nad tím, že si to nechtějí nechat líbit. Nechutnější pokrytectví už si ani neumím představit. Přečtěte si ten dopis Trudeauovi víckrát. Je o vás. Přestaňte zatemňovat  příčinu a důsledek. Je to marný. Nepovede se vám to. Je to trapně průhledné. Je vskutku smutný pohled na premiéra, který se kroutí před kamerami a snaží se přesvědčit lidi, že obstruovat ve Sněmovně proti konkrétnímu bodu jednání je legitimní, ale obstruovat proti programu schůze ‚to je něco úplně jineho‘. Vážně?“ zeptala se Bazalová.

Nakonec varovala, že pokud dnes vláda změní Jednací řád Sněmovny, může přijít den, kdy se k moci dostanou mnohem tvrdší politici, radikálně uvažující, kteří si upraví jednací řád k obrazu svému a současná vláda, kvůli tomu, co předvádí teď, nebude moct říct vůbec nic.

Angelika Bazalová promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…