To je pustá lež, rozhorlil se Schwarzenberg na obvinění, že „objevil“ pro diplomacii Klausovou

08.09.2013 15:45

Na mezinárodním poli se současný a bývalý ministr zahraničí Jan Kohout a Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce až překvapivě shodli. Bouřlivější atmosféra nastala, když došlo na ožehavé vnitropolitické téma – jmenování velvyslanců.

To je pustá lež, rozhorlil se Schwarzenberg na obvinění, že „objevil“ pro diplomacii Klausovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Do té doby diplomatický Jan Kohout nečekaně zaútočil, když poblahopřál exministru Karlu Schwarzenberovi k tomu, že to byl právě on, kdo v delším časovém úseku objevil pro diplomacii Lívii Klausovou. „Mám informace, že jí to už před delší dobou sám nabídl,“ potvrdil Kohout moderátorovi. „To je pustá lež,“ reagoval podrážděně na nesmyslné tvrzení bývalý šéf diplomacie, který se právě kvůli tomu, že odmítal jmenování manželky bývalého prezidenta Václava Klause, dostal do ostrého sporu s hlavou státu Milošem Zemanem. Kvůli tomu Zeman několik měsíců blokoval jmenování desítek českých velvyslanců. „Já si paní Klausové nesmírně vážím, ale víte, já nejsem příznivec toho, aby ti, kteří se to povolání nenaučili, zaujali hned velvyslanecké posty. Já jsem pro profesionální službu, nikoli pro amatérskou,“ vysvětlil předseda TOP 09 svůj názor na kandidáty velvyslanců.

Ustálila se praxe vydírání

Karel Schwarzenberg prohlásil, že problém začal tím, že nejdříve tehdejší prezident Václav Klaus zablokoval další vyslání velvyslanců a prezident Zeman v tom pokračoval. „V tom byli zase jako obyčejně svorní, tudíž máme teď mezeru, což považuji za smutný fakt. Hlavní roli hrály vnitropolitické události, nikoli zájmy České republiky v zahraničí,“ konstatoval. Nepřispěl k nedohodě i sám tehdejší ministr? „Já jsem se držel ústavy, kde stojí, že prezident pověřuje velvyslance, pan prezident Zeman tvrdil, že je jmenuje. Dosavadní praxe byla, že jmenovala vláda na návrh ministra zahraničí a prezident je buď pověřil, nebo nepověřil. Bohužel se tady ustálila taková praxe vydírání, což ovšem pro zahraniční služby není,“ dodal Schwarzenberg.

Jan Kohout: Jména velvyslanců mi nikdo nediktoval

Myslí si bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09, že by příští vláda navrhovala stahování některých ambasadorů, kteří byli z vůle Miloše Zemana jmenováni?, zeptal se moderátor. „Já bych spíš předpokládal, jak u nás politický vývoj jde, že se příští vláda položí před panem prezidentem na zem, poprosí o milostivé sdělení, koho mají jmenovat, a tím se to vyřeší,“ vyloučil budoucí spory o velvyslance mezi prezidentem a budoucí vládou, která vyjde z předčasných sněmovních voleb. A připustil, že není lehká pozice postavit se proti hlavě státu. Podle současného ministra zahraničí Jana Kohouta, který je na Ministerstvu zahraničních věcí dlouho, takže prý leccos pamatuje, vydírací praxe trvá už od dob prezidenta Václava Havla. „Systém vychází z ústavy, z toho, že jsou potřeba tři, aby se dohodli. Vždycky se musí dohodnout, je smutné, když se to děje na veřejnosti, jména, ať už jsou jakákoli, mi nikdy nikdo nediktoval,“ odmítl Kohout spekulace, že musel poslechnout Miloše Zemana, který už od svého zvolení prezidentem protlačoval Lívii Klausovou a Vladimíra Remka na posty velvyslanců na Slovensku a v Rusku.

Nebude některé návrhy vyřazovat jen proto, že je předložil prezident

Jan Kohout souhlasí s Karlem Schwarzenbergem, že by v každém případě měla být profesionální diplomatická služba, ale na druhou stranu je prý třeba prosazovat lidi, kteří přinesou nejlepší úspěch, kteří budou dobře reprezentovat Českou republiku. „Nebudu některé návrhy vyřazovat jen proto, že je přináší prezident Miloš Zeman, stejně jako bych je nikdy a priori nevyřazoval, kdyby je přinesl prezident Václav Klaus nebo Václav Havel,“ dodal Kohout.

Vláda jmenuje už jen jednoho nebo dva velvyslance

Ministr zahraničí Rusnokovy vlády prohlásil, že jmenování dalších chybějících diplomatů nechá až na budoucí vládu. Slíbil, že do konce funkčního období bude předkládat jen návrhy na velvyslance, kde to bude bezprostředně hořet, půjde prý nejvýš o jeden až dva případy. „Jedná se především o oblast Blízkého východu,“ uvedl Kohout na dotaz, kterých míst se to může týkat, ale konkrétní země nechtěl specifikovat.

Na další otázku, jestli už vláda jmenovala například bývalého komunistického exposlance Vladimíra Remka velvyslancem v Rusku, odmítl ministr zahraničí v demisi odpovědět, protože ještě cílová země nedala souhlas „pro toho, u koho o to bylo požádáno“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…