To je s odpuštěním blbost. Trump uvažuje jako stavební podnikatel, ne státník, vysvětloval Karel Schwarzenberg divákům ČT

16.01.2017 23:27

45. prezident USA Donald Trump nemilosrdně zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou za to, že se zachovala příliš milosrdně. Podle Trumpa otevřela Německo příliš velkému počtu „ilegálů“ z různých částí světa. Ale nezůstalo jen u kritiky kancléřky Merkelové. Trump sepsul i Severoatlantickou alianci jako příliš zastaralou. Marek Černoch z Úsvitu a Karel Schwarzenberg z TOP 09 prozradili, co si o Trumpových názorech myslí.

To je s odpuštěním blbost. Trump uvažuje jako stavební podnikatel, ne státník, vysvětloval Karel Schwarzenberg divákům ČT
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Trump, vlajka německa

V pondělních Událostech, komentářích České televize proti sobě zasedli čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který Angelu Merkelovou v minulosti za přístup k uprchlíkům chválil, a Marek Černoch z Úsvitu, jenž naopak nevynechá takřka jedinou příležitost, aby Merkelovou zkritizoval.

Schwarzenberg na úvod konstatoval, že není obvyklé, aby politik takto kritizoval své spojence. „Je z toho vidno, že pan Trump nemá zkušenosti z mezinárodní politiky. Chová se jako stavební podnikatel, který útočí na konkurenční stavební firmu,“ varoval Schwarzenberg.

Černoch nabídl diametrálně odlišný pohled. „Já si myslím, že to je správně. Prostě nastal konec americké korektnosti, pan Trump prostě řekl, co si myslí, a podle mého je to správně,“ oponoval. Merkelová je podle Černocha klasickým diplomatem, který neustále jedná a znovu jedná a znovu jedná, zatímco Trump hodlá přistoupit spíš k činům.

Poté dostal znovu slovo Schwarzenberg. „Zaprvé jsme blíže k hranícím Ruské federace, méně už Francie. A zadruhé, snad končí doba politické korektnosti, ale zdvořilost by neměla končit,“ konstatoval kníže. „To, co Trump tvrdil v tom rozhovoru, že Evropská unie je Německo, je s odpuštěním blbost,“ vypálil čestný předseda TOP 09.

Černoch mu dal částečně za pravdu. EU podle jeho názoru není Německo, ale přebyrokratizovaný Brusel.

NATO šířilo pseudodemokracii, zaznělo od Černocha

Následně se hosté věnovali Severoatlantické alianci. „NATO původně byla obranná aliance, ale bohužel historicky působila několikrát dojmem, že vyváží pseudodemokracii,“ zaznělo z Černochových úst. Uznal, že Česko neodvádí do NATO tolik, kolik by mělo. Černoch to vyčetl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ve sněmovně totiž vznikla komise, která řešila jak naše výdaje na obranu na požadovaná dvě procenta HDP, ale jednoho dne prý přišel předseda vlády Bohuslav Sobotka a oznámil, že si tento bod vyřeší po svém.

Schwarzenberg se NATO zastal a odmítl Trumpova slova o tom, že je zastaralé. „Lžíce existuje už několik tisíc let a furt je ještě aktuální. A s NATO je to totéž. Zajistilo bezpečnost v Evropě. A NATO se nikdy na žádném šíření pseudodemokracie nepodílelo,“ uvedl Schwarzenberg.

Černoch okamžitě připomněl válku v Iráku či Libyi. Schwarzenberg si však trval na svém. „Jen upozorním na to, že v Iráku NATO nebojovalo. V Libyi sice bojovaly určité mocnosti, které jsou členy NATO, ale ne NATO jako takové,“ poučil Schwarzenberg Černocha. Ten si však také trval na svém. Vojenských operací v těchto zemích se zúčastnili jeho nejsilnější členové. Za podivné označil, že se stejní členové významněji neangažovali v boji proti Islámskému státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…