To je soda! Babiš a Hamáček zavedli „karanténu“. Ale tohle nikdo nečekal, co se strhlo

16.03.2020 8:02

Opatření proti šíření koronaviru Covid-19 se v České republice nadále zostřují. Došlo už k zákazu volného pohybu osob až na výjimky, které mají zajistit základní chod ekonomiky země. Tisková konference, na které byla další zostřená opatření ohlášena, už vyvolala reakce. Bývalý ministr vnitra Langer prohlásil, že se jedná o největší omezení osobních svobod od roku 1968. Přišla také kritika, že jsou zakázané činnosti, které nejsou rizikové, ale MHD funguje stále stejně. A ocenění výkonu Jana Hamáčka.

To je soda! Babiš a Hamáček zavedli „karanténu“. Ale tohle nikdo nečekal, co se strhlo
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

„Opustit bydliště bude možné jen v přesně specifikovaných případech, například z důvodu cesty do zaměstnání či podnikání, nezbytných cest za rodinou a blízkými či cest na nákupy potravin a základních potřeb, léčiv či potřeb pro zvířata, cest k lékaři nebo za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí nebo na poštu,“ stojí na webu vlády. Zdaleka se však nejedná o detailní výčet všech zákazů a doporučení, došlo například k omezení sdílených taxislužeb. Dle posledních zpráv je nakažených 293.

Tisková konference vlády ZDE

Usnesení vlády a tisková konference se neobešly bez reakcí. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček již vyzval občany, aby nařízení dodržovali. A nezapomínali na ohleduplnost, laskavost, nezištnost a trpělivost.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer prohlásil, že se jedná o největší omezení občanských svobod od roku 1968. „Česká republika vstupuje do nejtěžšího období své historie, po šesti letech hospodářského růstu, s nejhorším stavem státního rozpočtu za posledních 27 let!“ dodal.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí
Co nařízení znamená, shrnula Barbora Koukalová z Expres.cz. „Uznesení: Hamáček v mikině, do práce, vyčurat a dom.“ Což následně rozvedla: „Můžete jít ven se projít se psem nebo si zaběhat, ale necourejte se, ve frontě stůjte od sebe aspoň dva metry od sebe, modré zóny v Praze jsou zrušeny, vyhýbejte se alternativním taxíkům, objednávejte přes e-shopy, kraje se vám musí postarat o malinké děti, snažte se nosit aspoň doma spíchnuté roušky a buďte zodpovědní.“

Dodala: „Teď se teprve ukáže, jak lidi umí být ukáznění, když se mají starat o svoje na vlastní pěst.“

Kdo není spokojen, je člen ODS Jan Paluska. „Neshlukujte se v parku, ale klíďo sedněte do krtka nebo tramvaje,“ parafrázoval opatření vlády. Dodal, že na vymáhání nařízení stát nemá dost personálu. „V jednotlivejch případech možná, plošně ani hovno. Pokud jim na to lidi budou házet bobek, bude to jen silácký opatření na papíře,“ zhodnotil.

Ale kvitoval zrušení modrých zón v Praze. „To mělo bejt už dávno (v rámci Prahy) a Hřib je vocas, že něco takovýho odmítal. Uhlíková neutralita je mi u prdele. Z hlediska šíření viru je člověk v autě oproti tomu v MHD zlatej,“ pravil.

Několik reakcí vzbudil i výkon předsedy ČSSD Jana Hamáčka na tiskové konferenci, který pozitivně kvitovalo několik komentátorů. Hamáček jasně a srozumitelně odpovídal na otázky novinářů, například byl tázán, zda policie zasáhne, když se na Václavském náměstí vytvoří dav nebo hlouček lidí. Ministr vnitra odvětil: „Já nepředpokládám, že po tomto opatření bude na Václavském náměstí jakýkoliv dav.“

„Tohle je na politice zajímavý. Jedna tiskovka a Hamáček je zpátky v ringu,“ prohlásil o ministrovi vnitra marketingový expert Karel Křivan.

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19868 lidí

Ministra vnitra ocenil i řeporyjský starosta Novotný. „Prospěl tomu Hamáček celkově. I takový blbosti jako tiskovce. Jeho bohorovnost plus odklonění 10 novinářů poprvé zajistilo, že Andrej Babiš nepůsobil jako hysterické finsky mluvící lolo. Hamáček musel nejvíc trpět poslední tejden a působil tam přesto nejlíp. DÁVNO tam měl bejt. Navíc tomu rozumí. Je mi líto takto to říct, ale v té partě tam působí suverénně nejkompetentněji a tiskovku si víceméně moderoval. Líbil se mi, prostě to tak bylo,“ okomentoval jeho výkon.

„Zvláštní cena poroty Schillerka za ten festival soucitu s podnikateli a plátci DPH. Kdyby jí tam ukápla slza, dojmu se taky. Logo Matka Tereza měla na čele, na tři minuty jsem zapomněl, co je to zač. První tiskovka, co se na ni dalo normálně podívat, aniž by člověk kroutil hlavou, hihňal se Babišovi, případně obojí. Závěr: jestli Honza sežene miliardu roušek, bude on maršál proti koronaviru, budu dělat, že je, ale po očku budu žárlivého Andreje pozorovat. Hadr roku Hamáček velice dravě dnes z pozice trojky zaujal. Byla to jeho tiskovka,“ doplnil. S jeho hodnocením souhlasil i europoslanec Jan Zahradil.


Pozitivně hodnotil Hamáčka i Konstantin Sulimenko ze Seznamu otázkou: „Hele, jenom blouzním ze sedmnáct minut trvající karantény, nebo Hamáček teď opravdu chvilkama působil státnicky?“

„Je dobře, že Jan Hamáček přidal tiskové konferenci ‚lidský‘ rozměr. A použil podobný argument jako jeden americký guvernér, který na otázku, jaký bude trest za porušení zákazů, odpověděl: Trest? Možná váš mrtvý dědeček či babička. Tak to je, buďme opatrní, vydržme chvíli,“ chválil šéfredaktor Respektu Erik Tabery ministra.

 

 

Do Ovčáčkových slov si rýpl publicista a marketér Jakub Horák. „A do všeho, co se děje, Jiří kárá národ z Hradu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…