To je válka! Jistí restauratéři chtějí obejít vládní nařízení. „Ignorace, nebo hloupost,“ křičí Hamáček

19.01.2021 18:11

Restauratérům vadí nově zařazená podmínka pro čerpání programu COVID gastro, podle níž mohou dotace čerpat jen ty podniky, které neporušily vládní restrikce. „Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic,“ říká restauratér a bývalý poslanec ODS Jiří Janeček. Restauratéři z iniciativy Chcípl PES již prý mají plán, jak na vládní restrikce vyzrát.

To je válka! Jistí restauratéři chtějí obejít vládní nařízení. „Ignorace, nebo hloupost,“ křičí Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr piva, ilustrační foto

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES kritizují novou podmínku pro čerpání programu Covid gastro. Restaurace podle ní musejí podat čestné prohlášení, že nikdy neporušily vládní nařízení. „Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic. A tak to bude za chvíli i s ostatními právy, která jsou zaručena ústavou,“ tvrdí majitel malého pivovaru Jiří Janeček podle ČTK a dodává, že vláda tímto restauracím vyhlásila válku.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) je ale taková podmínka u dotačních programů standardem. „Považuji to za fér. Není možné, aby v situaci, kdy drtivá většina obyvatel a podnikatelů dodržovala pravidla, čerpali státní dotace na zavřené provozovny současně i ti, kteří opatření porušovali. Byl by to výsměch všem, kteří se chovají zodpovědně. Neustále slyším, že někdo nařízení nedodržuje, ať je pokutován a kontrolován. Často to technicky není možné. A toto je spravedlivé. Nedodržujete vládní nařízení, nedostanete vládní podporu,“ reagoval Havlíček podle informací serveru iROZHLAS.cz.

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES již podle Janečka našli řešení, jak vládní zákazy obejít. Chtějí v rámci restaurací založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES, přičemž jednotlivé restaurace budou politickými buňkami. Takové pak podle jejich výkladu budou mít výjimku z vládních protiepidemických nařízení.

Podle Janečka nebude cílem nového politického hnutí kandidovat ve volbách. „Je to odpověď na restrikce této vlády, která s námi nechce jednat, zachraňuje jenom sebe,“ uvedl Janeček. Podle něj by v každé restauraci mohla být petice, která je potřebná pro založení politického hnutí, a muselo by se posbírat tisíc podpisů. Restaurace pak jako politické buňky budou sloužit k „setkáním s občany“ a nebudou se na ně vztahovat restrikce.

„Porušování proticovidových opatření v přímém přenosu. Jednání politické strany není výkonem zaměstnání, podnikání či povinnosti zastupitele nebo ústavního činitele. Je to vědomé ignorování, nebo hloupost? Nevím, co je horší...,“ reagoval ale ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…