To je výsměch. Toto pominuli. Novinář k Čapímu hnízdu

24.07.2022 20:21

Komentátor Reflexu Jiří Sezemský se zaměřil na zastavení reklamní větve Čapího hnízda – a mimo jiné také na slova senátora Tomáše Goláně, jenž uvedl, že je to výsměch slušným lidem.

To je výsměch. Toto pominuli. Novinář k Čapímu hnízdu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

Senátor Tomáš Goláň označil krok dozorového státního zástupce, jenž potvrdil rozhodnutí policie odložit případ podezřele objemné reklamy Agrofertu v areálu Čapí hnízdo, za jasnou snahu zamést kauzu pod koberec a chránit Andreje Babiše (ANO). 

Podle žalobce Františka Partíka ani rozsáhlé a časově náročné prověřování nedoneslo takové poznatky, které by pro potřebu dalšího postupu v trestním řízení dokládaly nezbytnou míru důvodného podezření z úmyslného jednání, které by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pak dodal, že kruciální otázkou se ukázala otázka určení rozsahu poskytnuté reklamy a následně ceny obvyklé.

„Policistům a žalobcům nepřišlo divné, že desítky milionů korun za propagaci byly proplaceny v době výstavby areálu. Partík se ztotožnil s posudkem společnosti Proscon, podle kterého postupoval Agrofert. Nevadilo mu, že byl vypracován zpětně a že stejná firma dlouhodobě spolupracovala s holdingem při dalších sporných akcích,“ konstatuje Sezemský s tím, že zvláštní je také Partíkovo vysvětlení, o co v areálu Čapí hnízdo šlo. 

„Ode dneška tedy může říci každá firma, jež nedoloží rozsah účetně vykázané reklamy, že nejde o úmyslné zvyšování nákladů s cílem krátit daně, ale o sponzoring? Partíka neznejistil ani další sporný fakt, že některé Babišovy firmy krátce po zaplacení reklamy zanikly. Jaký smysl pro ně měly miliony zaplacené za propagaci?“ zeptal se. 

Případ nyní může podle Sezemského zvrátit dohledové Vrchní státní zastupitelství v Praze nebo nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. 

„Pokud tento ‚ložený‘ případ definitivně spadne pod stůl, ukáže to mnohé o současném stavu policie po čistkách vlády ANO v roce 2018 (včetně vedení pražské policie) a špiček státního zastupitelství, jež dokázaly často spojit společné zájmy s oligarchou z Průhonic,“ uzavřel Sezemský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…