To jsou věci! Greta protestovala. Ale proti „větrníkům“

01.03.2023 19:09 | Ze sítí

Ekologičtí aktivisté v Norsku protestují už i proti větrným elektrárnám. Ty podle nich v arktickém Norsku brání původním obyvatelům, Sámům, v chovu sobů. Desítky aktivistů kvůli tomu v pondělí blokovaly v Oslu vchod do budovy norského ministerstva energetiky. Blokády se zúčastnila i známá švédská aktivistka Greta Thunbergová.

To jsou věci! Greta protestovala. Ale proti „větrníkům“
Foto: Repro World Economic Forum
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí
Aktivisté včetně Grety Thunbergové zablokovali v pondělí v Oslu vstup na norské ministerstvo energetiky na protest proti rostoucímu počtu větrných turbín, které podle nich brání původním severským obyvatelům v chovu sobů.

Aktivisté, převážně teenageři, leželi před vchodem na ministerstvo s laponskými vlajkami a plakátem s nápisem „navrácení země“. Protestující z organizací nazvaných Mladí přátelé Země a Rada mládeže Norského svazu Sámů uvedli, že „pokračující porušování lidských práv“ vůči laponským pastevcům sobů „musí skončit“. Několik aktivistů si obléklo tradiční pestrobarevný oděv Sámů, kterým se dříve říkalo Laponci.

V říjnu 2021 podle informací serveru Usnews.com norský nejvyšší soud rozhodl, že výstavba větrných turbín porušuje práva Sámů, kteří po staletí využívají půdu k chovu sobů. Velká větrná farma s desítkami turbín je však stále v provozu.

„Je absurdní, že se norská vláda rozhodla rozhodnutí ignorovat,“ uvedla Greta Thunbergová poté, co s protestujícími obsadila vstupní halu ministerstva. Policie aktivisty později vyvedla z budovy, ti se pak spoutali řetězy a zůstali před budovou, což přimělo úřady, aby vyzvaly zaměstnance, aby pracovali z domova. „Tím, že se spoutáme řetězy, prakticky ztěžujeme náš přesun,“ řekla jedna z mladých aktivistek.

Norský ministr energetiky Terje Aasland prohlásil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu znamená, že výstavba větrné farmy byla nezákonná, rozsudek ale neurčuje, zda nyní musí být odstraněna. Vláda musí „přijmout nová rozhodnutí, která budou v souladu s premisou rozsudku Nejvyššího soudu“, uvedl Aasland neurčitě.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová, která ještě jako náctiletá vystoupila na klimatickém summitu OSN, byla nedávno policií zadržena při protestech u německého povrchového dolu Garzweiler v Porýní. Tam se účastnila protestů proti rozšiřující se těžbě uhlí a policie ji krátce zadržela poté, co se s další skupinou aktivistů dostala na okraj povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…