To jsou věci: Vladimir Putin je obětí! Koho?

03.10.2016 13:31

Americká profesorka Karen Dawishová tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je manipulován svými spolupracovníky. Ti ho prý dokázali zpracovat k obrazu svému pro pořádání zimních olympijských her, ale také třeba k anexi Krymu.

To jsou věci: Vladimir Putin je obětí! Koho?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

„Má sice pod palcem geografický kolos vinoucí se přes jedenáct časových pásem, ale je osamělým a čím dál tím více absentujícím lídrem ve stále se smrskávajícím světě. Mluví s méně a méně zahraničními protějšky – protože mu buď nevolají, nebo na ně kašle – a tak se ‚muži na carském dvoře‘, jeho vnitřní okruh, stali pro něho nepostradatelnými,“ nastínila Dawishová situaci, v níž se nachází Vladimir Putin.

Jakési izolovanosti ruského prezidenta v Kremlu využívají prý jeho „dvořané“, kteří ho manipulují, jak se jim zachce. Zvláště tím, že mu dávají jen vybrané informace, aby bylo zaručeno, že učiní rozhodnutí, které chtějí oni. O tom, že jim Vladimir Putin jde na ruku, svědčí dle americké profesorky kupříkladu názorový obrat ruského vůdce v otázce pořádání zimních olympijských her.

Dawishová s odkazem na publikaci „Všichni kremelští muži“ ruského novináře Mikhaila Zygara tvrdí, že Putin byl proti tomu, aby jeho země hostila v roce 2014 zimní olympijské hry. Názor prý změnil v okamžiku, kdy jeho spolupracovníci uspořádali obří nátlakovou marketingovou kampaň, v jejímž pozadí stáli oligarchové, kterou ho dotlačili k tomu, že dal olympiádě zelenou.

„Putin byl prodán, nebo spíše koupen,“ konstatuje profesorka a popisuje, jak Putinovi spolupracovníci ve snaze zlomit odpor svého prezidenta olemovali silnici vedoucí do Kremlu billboardy, podplatili média a dokonce si najali člověka, který zavolal prezidentovi do jeho každoročního televizního studia, v němž několik hodin odpovídá na dotazy volajících Rusů, aby se ho zeptal, když už bude Rusko konečně pořádat olympiádu.

Divadlo jménem Krym

Zimní olympiáda ovšem nebyla jedinou manipulací, které byl Putin vystaven. Zygar tvrdí, že ruský prezident byl rovněž dotlačen k anexi Krymu i tvrdému zásahu proti kremelské opozici.

Zygar ve své knize dle Dawishové popisuje, jak se na podzim 2013 lidé z ruských bezpečnostních složek v čele se šéfem Bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem, šéfem prezidentské administrativy Sergejem Ivanovem a ředitelem FSB Alexandrem Bortnikovem rozhodli získat Krym.

Začali tedy přesvědčovat Putina, že průzkumy veřejného mínění ukazují, že obyvatelé Krymu se drtivou většinou vyslovují pro připojení k Rusku. Aby si připravili půdu k anexi, neváhali také sehrát scénky, které následně odvysílala televize. Ruští veteráni z válek v Afghánistánu a Čečensku spolu s členy různých fotbalových, motorkářských a vlasteneckých klubů se sjeli na Krymu, kde se vydávali za ruské obyvatele Krymu, kteří se dožadují připojení oblasti k Rusku.

Celý komentář v originálním znění ZDE

Nad správným provedením akce bděl ministr obrany Sergej Šojgu a jeden z poslanců Dumy. Zygar přirovnává dění na Krymu k ukrajinskému Majdanu. S tím rozdílem, že na Krymu byla většina aktivistů Rusové.

„Každý krok na cestě k anexi Krymu se nesl ve znamení nepravostí a hrubého porušování mezinárodního práva. Ale provedení plánu a jeho pečlivá prezentace v ruské televizi umožnily Vladimiru Putinovi prohlásit, že z jeho úhlu pohledu je všechno v pořádku,“ poukazuje americká profesorka na to, jakým způsobem byl ruský prezident zmanipulován.

Utahování šroubů v posledních čtyřech letech v podobě útlaku médií a občanské společnosti či čistky v nejbližším Putinově mocenském okruhu prý navíc vedou k tomu, že spolupracovníci prezidentovi neříkají nic, co nechce slyšet. Bojí se totiž, že by mohli přijít o svá privilegia, a tak dále Putina utvrzují v životě mimo realitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…