To jste... Babiš spílal WHO, tvrdě

26.09.2020 9:21

Začalo 75. zasedání Valného shromáždění OSN – kvůli pandemii koronaviru politici nejednají přímo v prostorách OSN v New Yorku, ale debatují spolu na dálku skrze videokonference. Úvodní projevy však mají často předtočené. I premiér Andrej Babiš (ANO) svůj projev připravil dopředu. Pandemie koronaviru podle něj ukázala, že systém spolupráce ve světě má mnoho slabin. OSN podle něj potřebuje reformu.

To jste... Babiš spílal WHO, tvrdě
Foto: reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Andrej Babiš ve svém projevu v OSN kritizoval jak samotnou organizaci, tak na ni napojenou Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Podle Babiše se ukázalo, že WHO pandemii nezvládá. Podle Babiše WHO vydala během pandemie řadu matoucích doporučení. Podle českého předsedy vlády je patrné, že světová spolupráce má své slabiny.

„Od (založení OSN) roku 1945 se svět změnil. Dnes čelíme mimořádné pandemické situaci, která se stala zátěžovým testem naší schopnosti koordinované, mnohostranné spolupráce... Neměli bychom předstírat, že všechno funguje dokonale. Globální systém má slabiny. Je jasné, že je nutná zásadní reforma. Proto vnímám stávající zdravotní krizi jako příležitost – příležitost prosadit ambiciózní reformy,“ prohlásil Babiš. Jeho slova přinesla ČTK.

Volal po větší spolupráci při vývoji vakcíny proti nemoci covid-19.

„Já sám jsem byl úspěšným podnikatelem a chápu obchodní příležitosti. Někdy ale obchodní pohled není ten nejdůležitější,“ zdůraznil.

EU by se podle něj měla stát lídrem ve vývoji nových technologií.

Babiš však nezůstal jen u Evropy a konstatoval, že svět nemůže řešit jen covid, ale měl by věnovat pozornost i nelegální migraci ve světě, situaci na Blízkém východě, situaci v Africe, ale i situaci v Bělorusku, kde lidé volají po odchodu tamního autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…