To koukají. Jsou zděšeni. Po průlomu Le Penové se protrhla hráz

20.06.2022 13:14 | Ze sítí

Včerejší francouzské volby do Národního shromáždění přinesly hned několik změn. Kromě ztráty parlamentní většiny koalicí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona znamenaly také velký zisk hlasů pro levici či značný úspěch Národního sdružení Marine Le Penové. Právě její úspěch budí nejsilnější reakce. Zatímco část vítězství Le Penové oslavuje a očekává, že se „přehrada protrhne“ a přijdou změny, od druhé strany spektra se ozývají ohlasy hrůzy. „Extremismus v Evropě sílí,“ děsí se po úspěchu Le Penové novinářka Seznam Zpráv.

To koukají. Jsou zděšeni. Po průlomu Le Penové se protrhla hráz
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Koalice Ensemble (Společně) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona včera nedokázala v druhém kole francouzských parlamentních voleb získat od voličů dostatek hlasů na složení většiny, když místo potřebných 289 křesel získala jen 245 a očekává se tedy, že aktuální volby značně ovlivní dění ve Francii. 
 
Macronova koalice Ensemble sice zvítězila, francouzský prezident však ztratí desítky křesel, která měla v dolní komoře jeho La République En Marche! a už se tak nebude moci v případě nenalezení spolupráce s dalšími stranami spoléhat, že jeho návrhy projdou přes parlament hladce.
 
Francouzská premiérka Élisabeth Borneová očekává, že nalezení podpory pro francouzskou vládu nebude jednoduché. Většina uskupení již totiž dala od Macronovi koalice ruce pryč předem.
 
Druhé místo v parlamentních volbách obsadila levicová koalice NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) komunisty Jeana-Luka Mélenchona, která získala 131 křesel a k uskupení se zřejmě připojí alespoň část z 22 jiných levicových poslanců a také několik zástupců regionálních stran. 
 
Třetí pak skončilo Rassemblement national (Národní sdružení) Marine Le Penové s rekordními 89 křesly, což je jedenáctkrát více, než měla strana doposud.
 
Pro stranu Le Penové jde o historický úspěch, jelikož poprvé získá možnost sestavit poslanecký klub či podávat návrh na vyjádření nedůvěry vládě.
 
Jako potenciálního možného spojence koalice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pak francouzská média spatřují čtvrté Republikány spojené se stranou UDI; ti získali 64 mandátů.
Změny ve Francii vzbudily ohlasy i v Česku. Že se ve Francii „opravdu něco děje“, si povšiml europoslanec Jan Zahradil (ODS). Slavit může podle něj levicová koalice, vedená Mélenchonem, která skončila druhá a zdvojnásobila počet svých mandátů a zejména pak ‚lepenovci‘.
 
Krátkodobý dopad těchto změn podle Zahradila nebude žádný. „Macron z této situace nějak vymanévruje (má více možností), vládu udrží, pojede se alespoň nějakou dobu dál jakoby nic,“ míní. 
 
Dlouhodobě už to ale dopady podle europoslance mít bude. „Francouzská společnost se radikalizuje – doleva i doprava. Vzhledem k významu Francie to bude mít vliv na mnoho věcí, týkajících se i nás: podobu evropské integrace, transatlantické vztahy, postoj k Rusku, zelenou politiku. Postupně ve Francii přibude ještě více národovectví a appeasementu (Le Pen), a ještě více levicových ekonomických receptů a ekologismu (Mélenchon). Nůžky mezi Západem a Východem EU se dále rozevřou. Stejně tak se budou dále rozevírat nůžky atlantického spojenectví mezi EU a USA,“ shrnul Zahradil, kde by se mohly odehrát ve Francii změny. 
 
 
Úspěchu Le Penové si povšimla také aktivistka a novinářka Apolena Rychlíková a nadšená nebyla. „Z jednotek poslanců na skoro 90. Ultrapravicová, nacionalistická Marine Le Pen, kamarádka Okamury, Putina a dalších, předčila očekávání. Špatné zprávy z Francie,“ zhrozila se. 
 
Uklidnit se ji snažil publicista Jan Čulík, poukázal, že by se dle něho mohla „Le Penová přítomností v parlamentu konečně zdiskreditovat“. 
Také novinářka Seznam Zpráv Veronika Sedláčková neskrývala zděšení. „Le Pen získává místo 8 poslanců skoro 100. Extremismus v Evropě sílí,“ zhrozila se. 
Také někteří její zahraniční kolegové po úspěchu Le Penové oněměli. Novinář serveru The New Yorker Philip Gourevitch včerejší úspěch Le Penové označil za „velké vítězství pro Putina“.
Naopak britský politik Nigel Farage, jenž byl hlavním zastáncem vystoupení Británie z Evropské unie, označil včerejší noc pro Le Penovou za „velkou“. „Nakonec se ta přehrada protrhne,“ naznačil také změnu politiky ve Francii. 
Gratulaci Le Penové zaslal předseda pražské SPD Vítězslav Novák. 
 
 
A jaký bude další vývoj ve Francii s napětím bude sledovat také pirátka Jana Michailidu. „No, už teď můžu říct, že jsem zvědavá na další vývoj situace ve Francii,“ vyjádřila se. 
Co pak stálo za neúspěchem Macrona a proč se povedlo získat tolik křesel straně Le Penové si je jista pařížská starostka Anne Hidalgová. Ukazovala, že ve druhém kole voleb byla velmi vysoká neúčast a chyběly témata v oblasti klimatu či rostoucích nerovností. „Země čelí demokratické krizi,“ míní o Francii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…