To koukají. Jsou zděšeni. Po průlomu Le Penové se protrhla hráz

20.06.2022 13:14 | Ze sítí

Včerejší francouzské volby do Národního shromáždění přinesly hned několik změn. Kromě ztráty parlamentní většiny koalicí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona znamenaly také velký zisk hlasů pro levici či značný úspěch Národního sdružení Marine Le Penové. Právě její úspěch budí nejsilnější reakce. Zatímco část vítězství Le Penové oslavuje a očekává, že se „přehrada protrhne“ a přijdou změny, od druhé strany spektra se ozývají ohlasy hrůzy. „Extremismus v Evropě sílí,“ děsí se po úspěchu Le Penové novinářka Seznam Zpráv.

To koukají. Jsou zděšeni. Po průlomu Le Penové se protrhla hráz
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Koalice Ensemble (Společně) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona včera nedokázala v druhém kole francouzských parlamentních voleb získat od voličů dostatek hlasů na složení většiny, když místo potřebných 289 křesel získala jen 245 a očekává se tedy, že aktuální volby značně ovlivní dění ve Francii. 
 
Macronova koalice Ensemble sice zvítězila, francouzský prezident však ztratí desítky křesel, která měla v dolní komoře jeho La République En Marche! a už se tak nebude moci v případě nenalezení spolupráce s dalšími stranami spoléhat, že jeho návrhy projdou přes parlament hladce.
 
Francouzská premiérka Élisabeth Borneová očekává, že nalezení podpory pro francouzskou vládu nebude jednoduché. Většina uskupení již totiž dala od Macronovi koalice ruce pryč předem.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…