To musí jíst pořád maso? Pirátka by dětem dala tofu a brokolici

07.04.2023 11:45 | Ze sítí

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová zdvihla téma, které v tuto chvíli pravděpodobně považuje za důležité. Má za to, že děti ve školních jídelnách rozhodně každý den nemusí mít maso. „Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Opravdu je to nutné?“ ptá se. A chce zrovnoprávnit maso s tofu a brokolicí.

To musí jíst pořád maso? Pirátka by dětem dala tofu a brokolici
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Klára Kocmanová vytáhla do boje za méně masa ve školních jídelnách. Je přesvědčena, že žáci a studenti opravdu nepotřebují maso každý den.

„Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Again and again. Opravdu je to nutné? Za mě fakt ne. Menu školních jídelen si zaslouží refresh. Na základkách a středních se totiž pořád vaří podle tzv. spotřebního koše schváleného před více než 20 lety. Ten zavádí např. povinné počty gramů masa a mléka, které musejí jídla obsahovat. To v praxi brání nabízení jídel rostlinných,“ napsala Kocmanová na facebooku.

Posléze varovala před nadměrnou konzumací masa, která může způsobovat různé zdravotní problémy. Je přesvědčena, že sami studenti by uvítali, kdyby si mohli vedle jídel s masem vybírat i mezi jídly bez masa.

„Podporuji, aby se místo spotřebního koše stanovily nutriční hodnoty, které by měla jídla obsahovat. A to bez ohledu na to, jestli budou získány z masa, tofu nebo brokolice. Je skvělé, že několik ministerstev teď na reformě školního stravování pracuje,“ ocenila.

Celá věc má podle ní ještě jeden rozměr.

„Navíc má živočišná produkce značně negativní dopady na životní prostředí. A to vůbec nemluvím o šílených životních podmínkách zvířat ve velkochovech,“ podotkla.

Klára Kocmanová promlouvá

Klára Kocmanová promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kocmanová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 07.04.2023 12:14:54
Vy si dávejte svým dětem co chcete, třeba červi a nás nechte ať si dáváme svým dětem co uznáme za vhodné! Stejně se půjdeme všichni díky vaší vládě pást. Kde berete tu drzost nám diktovat co je pro naše děti dobré a co ne. Od kdy absolventka Církevního gymnázia je odbornicí na stravování? Co jste v životě dokázala, že chcete radit? Nebo si myslíte, podobně jako ostatní poslanci, že poslanecká lavice je patentem na rozum? A ono to spíše vypadá, že nyní v PS zasedají lidi, kteří by se skutečnou prací neuživili a rozumu moc nepobrali!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …