To může být ten největší průšvih, píše prestižní časopis o Ukrajině

02.03.2015 13:51

Půjčka, kterou se chystá poskytnout Ukrajině Mezinárodní měnový fond, se může stát nejméně úspěšným projektem této instituce v jejích dějinách. Píše o tom britský týdeník The Economist.

To může být ten největší průšvih, píše prestižní časopis o Ukrajině
Foto: repro IMF.com, tan
Popisek: Mezinárodní měnový fond (ústředí ve Washingtonu na snímku) je mezinárodní organizace přidružená k OSN, jež si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci

MMF slíbil Ukrajině půjčit až 40 miliard dolarů. List tuto sumu ale považuje za příliš vysokou pro zem, jejíž HDP se může v nejbližší době podle předpovědí snížit na 70 miliard dolarů.

Hlavním faktorem, který negativně ovlivňuje ukrajinskou ekonomiku, jsou podle The Economist vojenské akce na jihovýchodě země, které značně vyprázdnily státní kasu. "A dokonce i v případě, že všechno půjde podle plánu, bude zřejmě částka poskytnutá Ukrajině mnohem nižší než přislíbených 40 miliard dolarů," zdůrazňuje se v článku.

Úroveň zahraničního dluhu k HDP dosáhne sta procent

Podle autora článku poté, co dostane Ukrajina půjčku, bude muset její vláda zanedlouho požádat o restrukturalizaci dluhů. Důvodem bude to, že kvůli poklesu příjmů rozpočtu kvůli válce na jihovýchodě země dosáhne úroveň poměru zahraničního dluhu k HDP 100 %.

„Nebude-li dluh splacen, bude takové rozhodnutí ostudným krokem pro ukrajinskou vládu, život obyčejných Ukrajinců se ale k lepšímu nezmění. Koncem roku budou nejspíš ještě chudší, budou chudší o třetinu více, než Ukrajinci v období, kdy byla jejich zem součástí SSSR v okamžiku jeho rozpadu,” píše autor článku.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…