To myslíte vážně? Chvilkaři dostali za to, že „žebrali“ na pokutu

13.05.2022 8:40 | Ze sítí

Spolek Milion chvilek pro demokracii požádal své podporovatele, aby se složili na pokutu od státu, kterou mu udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. A tak se i stalo. Ale na sociálních sítích za to spolek dostal vyčiněno.

To myslíte vážně? Chvilkaři dostali za to, že „žebrali“ na pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání na obranu demokracie. Milion chvilek opět na Václavském náměstí. Účast má zmenšující se tendenci

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSPH) udělil spolku Milion chvilek pokutu pro porušení volebního zákona v čase sněmovních voleb v roce 2021. Členové spolku však tvrdí, že žádný zákon neporušili a oznámili, že na úřad podávají žalobu. Příznivci spolku se po výzvě na zaplacení pokuty složili.

„Mám pro vás skvělou zprávu. Dokázali jste to! Složili jste se na pokutu 36 tisíc Kč. ... Vaším důležitým symbolickým gestem jste ukázali, že vám není jedno, jak fungují úřady a demokracie v této zemi,“ stojí v prohlášení Milionu chvilek pro demokracii.

Publicista a profesionální volební sázkař Michal Sirový, jak sám sebe představuje na sociální síti Twitter, se zeptal, zda to spolek myslí vážně. A dostalo se mu odpovědi, že ano.

A jal se vysvětlovat, proč postupuje právě takto.

„Abychom to tedy vysvětlili. Proč se proti rozhodnutí ohrazujeme? Některá ze zdůvodnění pokuty jsou naprosto marginální. Úřad použil jako důkazy například staré materiály na našem webu. Naším hlavním cílem je, aby se z tohoto rozhodnutí nestal precedens pro další rozhodnutí úřadu. Instituce jsou v demokracii samozřejmě důležité. Ale rozhodování těchto institucí musí dávat smysl. Všechno najdete na našem webu nebo v našich newsletterech. Printscreen úvodního odstavce navazujícího emailu, řekli bychom, pro celkový obrázek opravdu dostačující není,“ lze se dočíst na Twitteru.

Debata kolem spolku Milion chvilek pro demokracii

Spolek Milion chvilek promlouvá

A rozjela se velmi živá debata, ve které se zastánci spolku dočetli řadu věcí.

Aktivista Kryštof Stupka prohlásil, že spolek tímto svým chováním postupuje proti vlastním zásadám.

„Pokud se jim rozhodnutí nelíbí, měli se tiše bránit soudní cestou, ale takhle podkopávat důvěru ve státní instituce fundraisingovou kampaní jde proti zásadám spolku samotného,“ napsal doslova.

„U Babiše a Michla hned vědí, že je to střet zájmů. (Což si btw myslím taky). Ale u sebe budou lavírovat, kdy udělali zcela prokazatelně plakáty, kde explicitně podporují 5K, aniž by se přihlásili na ‚Úřad s dlouhým názvem‘, což je teda taky celkem pasivně agresivní označení,“ napsal místopředseda České asociace dodgeballu Ondřej Šmída.

Učitel Dalibor Levíček se přidal. „Jestli jim to tam po stovkách nenaposílal Petr Fiala ve škrabošce, tak ztrácím víru v lidi,“ napsal učitel.

Debata kolem spolku Milion chvilek pro demokracii

Debata kolem spolku Milion chvilek pro demokracii

Není přitom bez zajímavosti, že spolek stále disponuje částkou 5,8 milionu korun na svém účtu. Přesto přišla výzva, aby se lidé na pokutu složili. Po desetikorunách.

„Je to jasný signál směrem k institucím, že situaci sledujete a postavíte se za Vaše hodnoty vždy, když je to potřeba. Díky Vašim 10 korunám bude jasně vidět, kolik lidí s nespravedlivým obviněním nesouhlasí, kolika lidem záleží na svobodném projevu aktivní občanské společnosti. Najde se nás dost, abychom po desetikorunách vybrali 36 000 Kč?“ ptal se spolek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…