To ne. Okamura se naštval a začal počítat

09.11.2021 8:02 | Ze sítí

Předseda SPD Tomio Okamura se zlobí. Ani trochu se mu nelíbí, že jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nemá mít zastoupení ve vedení Sněmovny, zatímco Piráti ho mít budou.„To je nepřijatelné!“ rozčiluje se Okamura, který v letech 2017 až 2021 post místopředsedy Sněmovny zastával.

To ne. Okamura se naštval a začal počítat
Foto: CNN Prima News
Popisek: Tomio Okamura v předvolební debatě na CNN Prima News

Tomio Okamura a jeho hnutí SPD získalo ve volbách v roce 2017 22 poslanců a po vyjednávání post místopředsedy Sněmovny. Ale zdá se, že po letošních parlamentních volbách se na návrat do křesla místopředsedy Sněmovny těšit nemůže. Ačkoli má poslanecký klub SPD 20 členů, koalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN dává najevo, že Okamura má plné právo na post místopředsedy kandidovat, ale oni mají plné právo pro něj nehlasovat. A jelikož má tato pětikoalice většinu 108 hlasů, z 200, Okamura se s pravděpodobností hraničící s jistotou místopředsedou dolní komory parlamentu nestane.

Naproti tomu Piráti, kteří mají jen 4 poslance, post místopředsedy Sněmovny obsadí. V Okamurovi se kvůli tomu vaří krev.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Trváme na poměrném zastoupení ve vedení a orgánech Sněmovny. Je zcela nepřijatelné, aby Piráti se čtyřmi poslanci ve vedení Sněmovny byli a hnutí SPD s dvaceti poslanci zastupující 510 tisíc voličů toto zastoupení naopak nemělo. Hnutí SPD dále trvá na poměrném zastoupení ve vedení a orgánech Sněmovny. Je pro nás zcela nepřijatelné, aby na základě rozhodnutí koalic SPOLU a Piráti-STAN měli Piráti se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení Sněmovny a hnutí SPD s dvaceti poslanci toto zastoupení naopak nemělo. Ve volbách před třemi týdny hnutí SPD obdrželo více než 510 tisíc hlasů voličů, které tímto krokem nelze ignorovat a hodit do koše!“ zuří předseda SPD na Facebooku.

Tomio Okamura je v ráži

Pravděpodobná budoucí předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na konto požadavků SPD opakovaně uvedla. že posty ve Sněmovně se tentokrát obsazují podle dvou koaličních projektů, koalice Pirátů a STAN má 37 poslanců a má tudíž větší nárok na post místopředsedy Sněmovny, než hnutí SPD, které má poslanců jen 20.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…