To nedopadne dobře. Islám, děti migrantů... Jih Francie před explozí, píše český autor

27.11.2019 8:23

Hostem Pavla Štrunce byl v rozhovoru na serveru Info.cz publicista a spisovatel Marian Kechlibar. Mimo jiné hovořil o dění na jihu Francie, o němž vydal také knihu s názvem Krvavé levandule.

To nedopadne dobře. Islám, děti migrantů... Jih Francie před explozí, píše český autor
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Podle Kechlibara trápí jižní Francii problémy etnického a náboženského charakteru. „Už není idylkou z filmů o četnících. Vznikl tam etnický a náboženský mix, který nenahrává klidu,“ poznamenal. Podle jeho slov si sice prezident Emmanuel Macron i vláda uvědomují, že by se s tím mělo něco dělat. „Neustále je snaha s tím něco dělat. Otázkou ale je, zda ještě něco vůbec dělat jde. Ten problém je velmi zanedbaný,“ poznamenal.

Jeho nová kniha o jižní Francii se odehrává v blízké budoucnosti. Již nyní je však v oblasti čím dál víc početnějších etnicky oddělených čtvrtí, kde bují islámský fundamentalismus. „Dystopická vize jihu Francie je varováním, jak tenká může být vrstva civilizace. Stačily by dva až tři dny bez energie a vody,“ uvedl Kechlibar. 

„Velká města volí často Melenchona, na druhé straně jakmile zajdete na úroveň okrsků, tak Le Penová získává 40-50 procent. To je ohromná polarizace, která nenasvědčuje ničemu dobrému,“ dodal.

„Do toho je zde vysoká nezaměstnanost, která představuje živnou půdu pro radikály. Z problematických mešit odcházejí rekruti do Islámského státu. Odešlo, nemýlím-li se, 700 Francouzů. Lidé i politici jsou si vědomi, že problém je potřeba řešit. Nikdo si ale neví rady, jaké má být ono řešení,“ uvedl s tím, že ekonomika ve Francii je pořád taková dýchavičná.

Podle jeho slov Francie doplácí na to, že importovala velké množství gastarbeiterů. „Chtěli levnou pracovní sílu, ale přišli lidé. Ve druhé generaci ale původní pracovní místa zanikla, a Francouzi její příslušníky neberou jako Francouze – a oni sami se již necítí být ani Alžířany nebo Maročany. Islám jim tu identitu dává,“ podotkl s tím, že první generace tak problémová nebyla. Mladší generace je však radikálnější, dodává Kechlibar.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …