To nemyslíte vážně. Uvažování Hitlera! rozčiloval se nad slovy Šarapatky v ČT Kocáb

20.02.2015 23:02

V těchto dnech si připomínáme první výročí masakru na ukrajinském Majdanu. Politici i odborníci rozebírali situaci rok poté. Splnila se očekávání protestujících? Podle bývalého Českého velvyslance v Rusku Jaroslava Bašty rozhodně ne. Demonstranti totiž před rokem demonstrovali proti oligarchům, jenže jejich vliv je dnes ještě silnější. Michael Kocáb má za to, že vinu nese Rusko.

To nemyslíte vážně. Uvažování Hitlera! rozčiloval se nad slovy Šarapatky v ČT Kocáb
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Bývalý politik, občanský aktivista Michael Kocáb, člen zahraničního výboru sněmovny Milan Šarapatka (Úsvit), Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK a bývalý velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta diskutovali v pátečních Událostech, komentářích České televize. Uplynul totiž rok od masakru na Majdanu.

Mezinárodní právo určuje vítěz, říká Šarapatka. Uvažování Hitlera, kontroval Kocáb

Kocáb na Majdanu byl asi dva měsíce před masakrem a tamní náladu popisuje jako velmi blízkou náladě v Československu v roce 1989. „To, v čem se to lišilo, bylo, že to bylo radikálnější a panoval tam větší strach z toho, že to nedopadne dobře, že dojde k provokaci, což se taky nakonec stalo,“ prohlásil Kocáb. Podle Šarapatky, který ale na Majdanu nebyl, byly původně sociální nepokoje zneužity k politickému vymezení se vůči Rusku. Kocáb má naopak za to, že Majdanu využívaly i proruské síly.

„Rusové se dnes projevili na východní Ukrajině takovým způsobem, ž z toho lze vyvodit, že celá tato záležitost s Majdanem byla proruská provokace,“ prohlásil Kocáb. Šarapatka ho ale nařkl z toho, že jen spekuluje, protože fakta k tomu nemá. Následně vyjádřil pochopení pro to, že Rusové nechtějí Ukrajinu pustit ze sféry svého geopolitického vlivu. „Rusko mohlo mít logickou obavu, že přijde o Sevastopol, proto nastoupilo na Krym,“ uvedl Šarapatka.

„To snad nemyslíte vážně,“ kroutil hlavou Kocáb. Myslím to naprosto vážně. A mezinárodní právo určuje vítěz,“ uzavřel své vystoupení Šarapatka. Kocáb k tomu dodal, že přesně takhle kdysi uvažoval Hitler.

Putin jen reagoval na kroky EU, míní Bašta

Do debaty se následně zapojili Jaroslav Bašta a Jan Šír. Podle prvně jmenovaného se situace po Majdanu vyvinula ještě hůř, než předpokládal. „Každý převrat se má hodnotit podle toho, čeho dosáhl. Oni před rokem demonstrovali proti vlivu oligarchů. Dneska tam oligarchů mají víc, někde oligarchové ovládají celá území, a na východě navíc mají válku, ve které se angažují různí aktéři z obou stran,“ vykreslil svůj pohled Bašta.

Šír vidí příčiny určitého neúspěchu Majdanu jinde a to především v Putinovském Rusku i v samotné osobě Vladimira Putina, který vládne autoritářsky. A Západ i Rusko udělaly chybu ve špatné analýze situace.

Bašta kontroval zprávou z britské Sněmovny lordů, která i britské politiky označila za náměsíčníky. Obratem dodal, že jako náměsíčníci se chovali i politici před první světovou válkou, neboť spustili krveprolití, o které vlastně nikdo z nich nestál. V Kyjevě přitom došlo k tomu, že politici EU podepsali dohodu s exprezidentem Ukrajiny Viktorem Janukovyčem, která vydržela pouhých pět hodin. „Ruská reakce na to byla logická a oni tu logickou situaci ještě neočekávali,“ podivoval se v závěru Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…