To není normální! Falšují očkování! Babiš zavřel a rozjel se

25.11.2021 19:50

Vláda v demisi dnes předstoupila před mediální zástupce, aby oznámila opětovné vyhlášení nouzového stavu. Její tiskovou konferenci korunoval brunátný předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Vytočilo jej, jak se v tuzemsku rozmohlo falšování testů a potvrzení o očkování. „Zabraňme těmto jevům!“ prosil nejen hygienu a policii. Zároveň neočkované vyzýval, aby nevěřili dezinformacím, že dostanou experimentální vakcínu.

To není normální! Falšují očkování! Babiš zavřel a rozjel se
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Rozčílený premiér v demisi Andrej Babiš na brífinku po mimořádném jednání vlády

„Situace s pandemií covidu-19 není dobrá. Vláda dospěla k názoru, že z důvodu ohrožení zdraví vyhlásí nouzový stav od půlnoci 26. listopadu po dobu 30 dnů,“ uvedl Babiš s tím, že opatření jsou nutná. „Podle našeho názoru byly naplněny podmínky k vyhlášení nouzového stavu,“ doplnil.

Babiš kvůli zhoršující se epidemické situaci opět silně apeloval, aby se občané nechali naočkovat, a rozhořčil se nad tím, jak Češi opatření obcházejí: „My slyšíme, jak se podvádí, jak se používají QR kódy, jak se falšují některé testy. Slyšíme neuvěřitelné věci – kolik se platí za Tečku bez vakcíny. Tyto věci... to snad není normální, to není normální,“ rozhazoval naštvaně rukama.

A značně šokovaný těmito zjištěními pokračoval: „Tak proč to tito lidé dělají? Vždyť to dělají proti nám všem. Takže my můžeme akorát všechny poprosit, aby nám pomohli zabránit těmto jevům,“ vyzýval s tím, že hygiena a policie už teď dělá dost.

Následně přidal jeden z odstrašujících případů, jak končí ti, jimž někteří doktoři očkování nedoporučí: „Nerozumím tomu, když slyším případy, že paní porodí a skončí na jipce, protože není naočkovaná, protože údajně jí to pan doktor nedoporučil...,“ popsal.

„Jsou to skutečně věci, které jsou nepochopitelné. Lidi stále píšou, že jsou to experimentální vakcíny. Nejsou!“ svraštil premiér čelo a dodal, že na těchto vakcínách se přece dlouho pracovalo.

„Vakcíny jsou bezpečné. Tady nikdo nechce experimentovat. A já jsem ji dostal třikrát a pan ministr dvakrát. Ne?“ otočil se na Adama Vojtěcha (za ANO), který mu přizvukoval. „Takže jsou to nesmysly. Jsou to vakcíny, které ochraňují životy,“ hřímal ministerský předseda v demisi.

V kontextu toho varoval před dezinformacemi na internetu: „Na sítích je plno nesmyslů, různé hoaxy a dezinformace. I v televizích vystupují různí lidé pro to očkování, to je špatně. Je to jediné řešení, jak zvládnout tu pandemii,“ hněval se, jak těžké je pak neočkované přesvědčovat o opaku.

Před pár dny Babiš nevycházel z údivu, že někteří neočkovaní nabízejí peníze za to, že je někdo nakazí covidem, a píšou v tomto duchu inzeráty. Zavedení přísných pravidel totiž tvrdě dopadá především na neočkované lidi, kteří neprodělali nemoc covid-19.

„Prosíme všechny, aby věřili, že to neděláme z politických důvodů. Lidé se neočkují kvůli nám, ale hlavně kvůli sobě, svým rodinám, dětem, známým a tak dále,“ dodal závěrem Babiš, který na tiskové konferenci k vyhlášení nouzového stavu sdělil, že povinné očkování některých profesí a věkových skupin je podle něj nevyhnutelné. Pravděpodobně od 60 let, diskutovat se bude i o věku nad 50 let.

Vláda rozhodla o tom, že restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) zavřeno mezi 22.00 a 04.59. Na veřejnosti nebudou lidé moci konzumovat alkohol. V obchodních centrech bude možné si od pátku vzít jen jídlo s sebou. V jídelních zónách bude konzumace na místě zakázána.

Kabinet také od pátečního večera zakázal konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci od pátku maximálně 1 000 osob, a to očkovaných, nebo po covidu. Na další hromadné akce typu oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně sto lidí. Pohřby budou bez omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…