To nešlo. Vypnuté mikrofony. Havlíček popsal zážitky ze Sněmovny

31.03.2023 15:58 | Ze sítí

Objevuje se kritika, že opozice mohla zabránit vládou navrhovanému snížení valorizace důchodu, třeba lepší znalostí jednacího řádu Sněmovny a protahováním obstrukcí. Podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka schválení penzijní novely zabránit nešlo – situace na sněmovní půdě začínala být nedůstojná. Prezident Petr Pavel se v této věci nezachoval nadstranicky, ale alibisticky, říká v pořadu X Talk Havlíček, který doufá, že nyní „vezme rozum do hrsti“ alespoň Ústavní soud.

To nešlo. Vypnuté mikrofony. Havlíček popsal zážitky ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Rozhovor otevřela otázka, čím si Havlíček vysvětluje, že opozice svými obstrukcemi nezabránila, jak sám říká „brutálnímu odrbání důchodců“? „Nešlo tomu zabránit. Mohli jsme obstruovat pět, šest dnů…, ale už to nešlo,“ tvrdí. „Ta koalice zcela jednoznačně zneužila svého postavení, prostě nás začala vypínat. Nemohli jsme se ve Sněmovně vyjádřit a už to začalo být nedůstojné.

V dané chvíli už nebylo mnoho manévrovacího prostoru. Jestliže má někdo stoosmičku a víme, že má pod kontrolou Poslaneckou sněmovnu, Senát a viděli jsme, že prezident nebyl zcela nestranný, tak je to bitva, kterou nemůžete vyhrát,“ vysvětloval Havlíček, že snahy opozice zabránit schválení sporné penzijní novely byly předem odsouzené k neúspěchu.

Nyní se bude čekat, co řekne Ústavní soud. „Třeba Ústavní soud nakonec vezme rozum do hrsti a přihlédne k těm argumentům a shodí to ze stolu,“ ústavní stížnost kvůli důchodům hodlá opozice podat koncem dubna.

„Válcují stoosmičkou, co se dá, v budoucnosti se jim to negativní vrátí,“ věří exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podle bývalého prezidenta Miloše Zemana, který kritizoval přijetí nižší valorizace penzí v legislativní nouzi, mohla opozice obstruovat až do 22. 3., kdy vláda potřebovala zákon prosadit. „Nemohli jsme pokračovat, to by musela koalice dodržovat základní demokratické principy. Oni je nedodrželi, oni nás vypli, tečka. Kdybychom pokračovali, tak nás opět vypnou. Koalice se přitom na nás pohrdavě, elitářsky dívá a říká vám, že se tak prostě ve Sněmovně rozhodli. Sebrali hlas předsedovi nejsilnější parlamentní strany, to je něco, co tady ještě nikdy nebylo,“ řekl Havlíček, že proti tomu se dalo těžko bojovat.

Na slova Zemana, že „kapitulovali“, když to i tak bylo možné dotáhnout, Havlíček argumentoval: „Nešlo to. Představa, že bychom tam dalších čtrnáct dní byli, co bychom tam s vyplým mikrofonem dělali? Oni by si stejně odhlasovali konec, oni nám to nekompromisně řekli, že s námi už komunikovat nebudou a odhlasují si to,“ zdůraznil místopředseda Poslanecké sněmovny. „Můžeme se dohadovat, jestli je to ústavně přípustné, ale oni vám řeknou, ať dáte stížnost k Ústavnímu soudu a on za pár měsíců rozhodne,“ popsal Havlíček praktiky vládní pětikoalice.

Sám podle svých slov nespoléhal příliš na to, že by prezident Petr Pavel šel proti vládě a penzijní novelu nepodepsal. „Ale že sám pochybnosti velké měl, o tom jsem bytostně přesvědčen. Konečně nám to i řekl, měl informace a podklady od svých kvalitních právníků,“ uvedl s tím, že nechápe, že to prezident podepsal s tím, že podá ústavní stížnost. „To bylo příliš alibistické.“

„Prezident by měl být nadstranický, ale on zjevně upřednostnil politicko-ekonomické řešení nad ústavněprávní pochybností,“ uvedl.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Snížení valorizace Havlíček označuje za „podvod na voličích“ a Fialova vláda spolu s Pavlem o ní taktně před prezidentskými volbami pomlčela. „Jsem přesvědčen, že to vláda cíleně před volbami pomlčela. Nebyl důvod to neotevřít dříve, jen výmluvy, že neví, jak inflace dopadne za leden, to je směšné. Vláda vnímala to, že by to mohlo přihrát body Babišovi, to je pravda 1387 procent, nepochybujme o tom, ani na minutu,“ míní exministr za ANO.

Mimo jiné také Havlíček zpět zhodnotil svůj vstup do politiky, kterého přes některé nepříjemnosti nelituje. „Je to samozřejmě  jiný svět, jiný život. Ale já jsem třicet let poctivě pracoval v rámci podnikání, v rámci byznysu, a nakonec jsem se rozhodl, že změním svůj život v době, kdy už jsem byl ekonomicky zabezpečený, moje rodina rovněž, a šel jsem do toho s tím, že jsem věděl, že to bude o něčem úplně jiném. A když se do něčeho pustím, tak to vždy chci dohrát, dávám tomu všechno,“ uvedl.

Spolupráci s Andrejem Babiše si pochvaloval: „Vůbec nelituji spolupráce s panem Babišem. Myslím, že nám spolupráce docela sedla a funguje nám,“ řekl a přiznal, že na počátku nečekal, že může být tolik kritizován jenom kvůli tomu, s kým spolupracuje. „Ale já jsem typ člověka – o co více kritiky, o to více ho to baví, o to více chce dokázat to, že máme třeba pravdu a že to neděláme úplně špatně. Politik si musí zvyknout na to, že bude pod trvalou kritikou,“ dodal smířlivě. Babišovi kritici jsou podle jeho názoru silní pouze v rámci sociálních sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tuto vládu ukončí, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 31.03.2023 16:57:25
jen časově neomezená generální stávka jak ve státním, tak i v soukromém sektoru. Pro začátek stávka popelářů, železnice, řidičů autobusů a řidičů MHD Jesliže znáte někoho, kdo volil Rychetského slepence 5ti kolku, poděkujte mu – PĚSTÍ DO NOSU. Pokud jste to vy, rozběhněte se z 20ti metrů hlavou proti betonové zdi

|  7 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…