To nikdo nečekal. Po 47 % pro Baštu se dějí věci

05.01.2023 8:21 | Ze sítí

47 % získal v hlasování diváků prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta. Ten se v debatě CNN Prima NEWS pohádal s Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem o to, zda prezident může odvolat vládu. Výsledek hlasování překvapil i ty pozorovatele, kteří Baštovi zatím příliš nevěřili. Strana Tomia Okamury samozřejmě oslavuje výsledek debaty, kde chyběli tři hlavní favorité: Babiš, Pavel a Nerudová.

To nikdo nečekal. Po 47 % pro Baštu se dějí věci
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Kandidát SPD na prezidenta Jaroslav Bašta

Bašta chce odvolat vládu.

To bylo hlavní poselství včerejší prezidentské Superdebaty na CNN Prima NEWS a bude to zřejmě i hlavní Baštův motiv celé jeho lednové prezidentské kampaně.

Kolem toho se ale točila také podstatná část kandidátských reakcí a lze tak říct, že Jaroslav Bašta, kterého do boje o Hrad vyslala SPD nejen udával superdebatě tón, ale zcela ji ovládl.

Myslí si to i populární politický komentátor a glosátor Vidlák, který to potvrdil na svém facebookovém účtu.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

„Koukám na prezidentskou debatu a musím dát Baštovi palec nahoru,“ ohodnotil bývalého diplomata a přidal i důvody.

„Hlasování diváků je zatím jednoznačně v jeho prospěch. Všichni ostatní mluvili jen o něm a jeho myšlence na odvolání vlády. Dobrá práce,“ pochválil kandidáta SPD na závěr.

O co vlastně doopravdy šlo?

Jaroslav Bašta ve studiu CNN Prima NEWS zopakoval svoji, už dříve proklamovanou myšlenku, že pokud bude zvolen prezidentem, odvolá vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

To nenechalo v klidu zvláště senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera.

„Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer se však do něj pustili s tím, že by tento postup byl protiústavní a dal by se nazvat přímo pučem,“ napsal server CNNPrimaNEWS.cz.

Bašta ale argumentoval jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka, které provedl prezident Miloš Zeman před deseti lety.

„Pokud jde o rok 2022, byl to rok, který byl plný nepříjemných překvapení, která většinou vycházela z chybné politiky nynější vlády. Ta napáchala daleko víc škody než kdokoliv předtím. Kandiduji, abych odvolal vládu Petra Fialy, a proto, abych zabránil válce, kterou vláda touží vyvolat,“ řekl doslova Jaroslav Bašta na CNN Prima NEWS.  

Na jeho slova reagoval senátor Marek Hilšer, který na jednu stranu uvedl, že nemá důvod ke chvále Fialovy vlády, na druhou stranu ale zmínil, že Bašta slibuje něco, co nemůže splnit, protože odvolání vlády prezidentem odporuje ústavě.

Bašta byl ale evidentně připraven a podobná argumentace ho nezaskočila. Připomněl totiž jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka, které provedl prezident Miloš Zeman.

„Zapomínáme na historii, před deseti lety tu byla vláda, která měla 118 poslanců, a padla. Místo toho byla jmenována vláda úřednická a prezidentská a poté byly volby. Tento vývoj očekávám,“ řekl Bašta s tím, že šlo tehdy o problémy premiéra Nečase a jeho vlády.

„Pokud jde o ústavu, platí precedenty a tento se dá za krizové situace využít,“ je si jistý Jaroslav Bašta.

To pobouřilo dalšího kandidáta Pavla Fischera. Ten označil zmíněnou výměnu vlády za temnou kapitolu neústavního období České republiky.

„Pan Bašta říkal, že se máme poučit z historie. Zmiňoval, že tu byla Rusnokova vláda. Domnívám se ale, že patřila k temným kapitolám neústavního období naší země. Je to příklad, který není hodný následování, a je potřeba ho jasně označit za protiústavní,“ řekl senátor.

Z jiného pohledu se nad včerejší superdebatou zamyslel Vadim Petrov.

„Tak je to překvapení, ne že ne. Jak někdo napsal  – starý, ukoktaný stařík si je namazal na chleba všechny,“ začal svůj příspěvek na facebooku.

„Ale nemyslím si, že je to vítězství Bašty, částečně se do něj projektovali Babišovi voliči,“ zmínil, že Baštovo vítězství v divácké popularitě během debaty mají na svědomí voliči Andreje Babiše.

Na rozdíl od jiných politických komentátorů si totiž nemyslí, že voliči Babiše jdou proti Baštovi. Jde podle něj jen o alternativu, a pokud ve studiu není Babiš, podpoří Baštu.

„Není to tak, že Babišovi voliči jsou proti Baštovi, jak tvrdí mainstream. Když nemají Babiše, hodí to Baštovi. Stejně, jako když nemají Pavla a Danuši, hodí to Fischerovi,“ napsal Petrov s tím, že stejně tam za svoje hlasy v superdebatě vděčí Fischer nepřítomnosti kandidátů Pavla a Nerudové.

„Pro mě to byl protest proti oficiální propagandě a taky to bylo tažené emocí lidí, kteří jsou toho plní a stálo jim za to hlasovat,“ zdůvodnil Petrov vysoké vítězství kandidáta SPD a přidal procentuální zisky jednotlivých aktérů debaty, ze kterých je vidět, že Bašta zvítězil s obrovským náskokem a bývalý rektor Karlovy univerzity Zima naopak v divácké přízni zcela propadl.

– Bašta                47,37 %

– Fischer             27,56 %

– Diviš                 11,62 %

– Středula             6,24 %

– Hilšer                 5,45 %

– Zima                  1,76 %

Co se týká zmíněných výsledků, lze určitě kromě Baštova vítězství mluvit o velmi slušném výsledku Karla Diviše, překvapením naopak je předposlední místo senátora Hilšera, i nevalný zisk odborářského předáka Středuly.

V této souvislosti nešetřil pochvalou ani lídr SPD Tomio Okamura.

 

„V právě skončené prezidentské superdebatě TV Prima drtivě zvítězil Jaroslav Bašta (SPD). Podle hlasů z webové ankety i z SMS zpráv diváků zvítězil s počtem 47,37 % hlasů. V debatě se utkali Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Josef Středula a Tomáš Zima,“ napsal na svůj twitter.

Pozadu nezůstal ani Baštův kolega, poslanec za SPD Jiří Kobza.

„Dnešní anketa v superdebatě na Primě ukázala jasně všem škarohlídům, jak si stojí Jaroslav Bašta!“

A chválou nešetřil také šéf pražské SPD Josef Nerušil.

„Nenechme si proto namluvit, že je Jaroslav Bašta slabým kandidátem. Naopak. Dnes na TV Prima ukázal, že si mediálně generované soupeře umí namazat na chleba,“ zveřejnil na facebookovém profilu a reagoval i na překvapené obličeje Baštových soupeřů.

„Půvabné bylo sledovat šok lepších lidiček od Fischera a Hilšera, jak nechápavě kroutili hlavami nad výsledky diváckého hlasování. ‚To musely být ty jejich trollí farmy,‘ nechal se slyšet jeden. Druhý zase hořekoval, že by Bašta měl být za své řeči o jednání s Putinem rovnou z boje o Hrad soudně vyřazen. Třetí cosi blekotal o dezinformacích a lidech, co věří nesmyslům,“ napsal dále Nerušil.

„To, že jejich kandidáti jsou prostě slabí, si však připustit nedokázali,“ dodal ještě.

O pomyslnou i když neúmyslnou třešničku na dortu se ale postaral sám senátor Marek Hilšer.

„Nádherný Hilšerův přeřek,“ okomentoval to výše zmíněný glosátor Vidlák.

„Při otázce, zda u nás má být základna NATO, odpověděl, že považuje Američany za naše sponzory... Pak se opravil, že myslel spojence... ale bylo by škoda, kdyby tento kratičký moment pravdy zapadl,“ není si Vidlák zcela jistý, že to opravdu bylo jen přeřeknutí.

S tím souhlasí také předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který – věřme, že také s trochou nadsázky – sdělil pod tímto příspěvkem svůj názor na naši politickou reprezentaci.

„Jak vždycky říkám – oni mluví pravdu, jen když se spletou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všimli jste si ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrafika , 05.01.2023 15:27:40
Všichni kromě pana Bašty tady chtějí americké základny a to už je krůček od bombardování republiky možná i atomem. Děsná představa co je to za slizký kandidáty, zřejmě nemají rodiny a děti a nebo mají a neséře je to ! Jednou někdo (z USSA základen) vystřelí na rusa a spustí se lavina odvetných úderů. ČR má být obětována spolu s ostatnímy východoevropskými státy !

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…