To se Babiš ukázal! Ukrajina: Němcová kárá. Zapojena i Babišová

06.03.2022 18:12 | Ze sítí

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) se domnívá, že příštím prezidentem nebude někdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Připomíná mimo jiné to, jak Babiš byl v minulosti spojencem prezidenta Miloše Zemana a toleroval všechny excesy, jimiž prezident poškozoval pověst Česka. Babiš přitom ještě stále svou kandidaturu nepotvrdil.

To se Babiš ukázal! Ukrajina: Němcová kárá. Zapojena i Babišová
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

„Po Putinově vpádu na Ukrajinu se ukazuje, jak systematicky a dlouhodobě budoval Kreml podpůrné struktury v různých zemích, své páté kolony. U nás se v této souvislosti mluví zejména o prezidentech V. Klausovi a M. Zemanovi. Ale oni v tom nebyli sami. Další aktér doufá, že se na jeho podíl zapomene. Andrej Babiš je třetí vlivnou figurou, která neváhala svůj politický profit postavit na bojkotu zájmů České republiky,“ poznamenává Němcová úvodem svého komentáře.

Babiš byl podle jejích slov po celou dobu Zemanovým spojencem. „Toleroval všechny excesy, jimiž prezident poškozoval pověst České republiky. Jeho výpady proti NATO a EU, souhlas s obsazením Krymu, zrádný postoj v kauze novičok. V případu Vrbětic Babiš dlouho váhal, než pod tlakem musel s pravdou ven. Mlčel ke všemu, co proti našim zájmům podnikal prezident ve spojení s Čínou,“ zmínila Němcová s tím, že Babiš dovolil oslabení naší zahraniční politiky, což prý potvrdil před pár dny i v České televizi.

„My jsme to měli rozdělené. Já jsem měl na starosti EU a NATO. Co se týče Ruska a Číny, tam byl aktivní pan prezident,“ cituje Babiše Němcová.

„Babiš musí vědět, že za zahraniční politiku odpovídá vláda. Přesto bezprecedentně a na úkor vlády přesunul Rusko do prezidentovy sféry vlivu. Jinak řečeno, politiku ČR ve vztahu k Rusku řídili Zeman a Nejedlý. Kdyby situaci nezměnily parlamentní volby, které prezidenta i Babiše fakticky odstavily, jejich spolupráce s Ruskem by pokračovala. Je možné, že bychom v ukrajinské válce byli nyní trojským koněm Ruska uvnitř EU i NATO,“ podotýká občanskodemokratická senátorka.

„Nejškodlivějším zásahem do těla naší společnosti byl Babišův pokus o přetvoření státu ve svou firmu. Státní instituce pracovaly pro jeho byznys, docházelo k vážným atakům proti oběma komorám Parlamentu. Babišova média opanovala významnou část mediálního trhu a sloužila ke zpochybnění role demokratických stran. Babiš stupňoval tlak na Českou televizi. Nezvládnutá covidová epidemie přinesla našim občanům tíživé ztráty ve všech ohledech. V přepočtu na počet obyvatel figuruje ČR v nejsmutnějších statistikách. Bylo podlomeno vzdělávání, podnikání, kultura, sport… to vše více než bylo nezbytné. Státní zadlužení se dramaticky zvýšilo,“ uvedla.

O pověstný fous jsme pak podle ní unikli z extrémně nebezpečné pasti, kterou chystali Babiš, Zeman a Havlíček. „Do poslední chvíle usilovali o zapojení Rosatomu do dostavby jaderné elektrárny, přestože před tím naše zpravodajské služby důrazně varovaly. Kdyby se jejich plán vydařil, byli bychom dnes, v čase války proti Ukrajině, rukojmím Ruska,“ sdělila.

„Podobné to bylo i s pádem Bohemia energy. Dceřiná firma této společnosti na Slovensku padla 30. 9. 2021. Babišova vláda nic nepodnikla, třebaže bylo jisté, že pád na Slovensku musí otřást i mateřskou firmou v České republice. Ale bylo těsně před parlamentními volbami a Babiš se obával, že by tato krize mohla ohrozit jeho volební zisk. Proto občany nevaroval. Tři dny po volbách firma padla a následky nese milion jejích klientů,“ řekla.

„Svou cynickou a prospěchářskou politikou se Babiš nepřímo podílel na posilování nepřátelských postojů Ruska proti zemím svobodného světa. Když došlo k napadení Ukrajiny, ukázala se znovu politická i lidská úroveň bývalého premiéra. Vyprávěl, jak s manželkou ihned začali hledat protiatomový kryt v Praze nebo v Průhonicích. Ve stejné době se již tisíce dobrovolníků zapojovaly do humanitární pomoci pro ukrajinské uprchlíky. A nemohlo to dopadnout jinak, než že si jejich zásluhy Babiš bezostyšně přisvojil,“ uvedla.

„Andrej Babiš se osm let pohyboval v nejvyšších patrech české politiky. Neobstál při ochraně ústavou stanovených pilířů demokratické společnosti. Zpochybňoval moc zákonodárnou i soudní. Exekutivní moc a péči o potřeby občanů podřídil svým politickým a byznysovým zájmům. Selhal ve vnitřní i v zahraniční politice. Prokázal neschopnost řídit zemi, nesestavil důvěryhodný vládní tým. Zvlášť nekompetentně se projevil v ekonomické oblasti. Enormní zvýšení státního dluhu bude zatěžovat generaci našich dětí i vnuků. Je potřetí vydán k trestnímu stíhání pro podezření z dotačního podvodu. Po změně vlády získáváme znovu důvěru u partnerů v zahraničí. Vidíme, že správa země může být efektivní a opírat se o slušná pravidla,“ konstatovala také Němcová.

„Pokud by se Andrej Babiš stal prezidentem, život společnosti by opět deformovala jeho slabost charakteru a politováníhodná nekompetence. Jeho čas prošel. Příležitost, kterou dostal, zmařil. Druhá nebude. A Rusko už tu míchat volebními kartami také nemůže,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…