To šíří ptáci z Afriky, píše se o vážné nemoci na Moravě. Žádní ptáci, je to jinak, padlo nyní

20.06.2018 9:05 | Zprávy

V úterý přinesla média zprávu, že na jihu Moravy byl objeven druh komárů, infikovaných virem západonilské horečky. Ta může být pro člověka s oslabenou imunitou i smrtelná. Média vysvětlují doposud neexistující fenomén tím, že africký vir na naše území zavlekli „zřejmě migrující ptáci“. Akademik z ČVUT Pavel Cimbál si o tomto korektním výkladu ale myslí své.

To šíří ptáci z Afriky, píše se o vážné nemoci na Moravě. Žádní ptáci, je to jinak, padlo nyní
Foto: Repro ČT
Popisek: Pavel Cimbál

U rybníků na jižní Moravě byl u jednoho druhu komárů izolován virus západonilské horečky. „Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,“ cituje web iDNES.cz epidemiologa Oldřicha Šebestu z Krajské hygienické stanice v Brně. Zatím prý sice nevíme v ČR o případu, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka, ale toto riziko existuje.

Inkubační doba nemoci může být až čtrnáct dní. „Někdy může být docela komplikovaný průběh. Tento virus může v krajním případě způsobit i smrt,“ řekl serveru iDNES.cz Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…