To snad není pravda: Nový trik, jak dostat uprchlíky do Evropy. Neuvěříte

03.06.2015 14:21

Obchodníci s lidmi mají nový způsob, jak dostat uprchlíky do Evropy. Když vidí obchodní loď, prostě začnou shazovat lidi do moře. Když loď nereaguje dostatečně rychle, začnou do moře házet děti a těhotné ženy. Informoval o tom deník Independent.

To snad není pravda: Nový trik, jak dostat uprchlíky do Evropy. Neuvěříte
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle zpráv z oblasti Středozemního moře házejí pašeráci lidí těhotné ženy a děti přes palubu, aby donutili obchodní lodě je vyzvednout a odvést tak za pašeráky kus jejich práce; ti se touto cestou současně brání svému zatčení, které jim hrozí při vstupu na evropské území.

Posádky komerčních lodí jsou tímto způsobem přinuceny zachraňovat tonoucí uprchlíky. Podle zprávy OSN je to běžná praxe. „Zdá se, že pašeráci jsou si dobře vědomi skutečnosti, že obchodní lodě jsou dostatečně zásobené a mají i prostor, aby dostaly uprchlíky do evropských přístavů,“ píše se ve zprávě.

„V těch nejtragičtějších případech se lodím podaří zachránit pouze pár přeživších mezi mrvolami plovoucími ve vodě,“ hlásí zpráva.

Celý text s fotografiemi zde

John Murray, námořní ředitel Mezinárodní komory lodní dopravy (ICS), sdělil, že „námořníci riskují svoji bezpečnost, když se vydávají na záchranné akce na moře, a hrůzy které vidí, je traumatizují“.

Řekl také, že lodi, jejichž posádky čítají dva tucty členů, jsou nuceny vzít na palubu stovky lidí, kteří vůbec nevědí, jak se mají na takové lodi chovat a neznají její nebezpečí. „Když dvacet námořníků, kteří nejsou trénovaní na zvládání davů, se musí starat o bezpečnost lodi a čelit skupině uprchlíků, kteří bývají velmi rozrušení i nemocní, pak vzniklé nebezpečí je zcela zřejmé,“ dodal.

ICS vydala zprávu, ve které vysvětluje námořníkům, že nejdříve mají uprchlíky zkusit uklidnit, aby nedošlo k situacím, kdy zoufalí uprchlíci svým pokusem o vstup na palubu převrhnou loď.

K podobné události došlo letos v dubnu, kdy zemřelo na 900 lidí, právě kvůli zběsilé snaze uprchlíků dostat se na palubu projíždějící lodi. Loď pašeráků tehdy narazila do portugalské dopravní lodi a v nastalé panice se převrhla. Nikdo z portugalské posádky nebyl na základě vyšetřování obviněn a podle všeho jejich pokus pomoci plavidlu v nouzi „žádným způsobem nepřispěl k této smrtelné nehodě“.

Murray se nechal slyšet, že v lodní dopravě vždy udělají všechno, aby zachránili z nesnází kohokoliv, ale že „řešení současné krize se nenachází na moři, nýbrž na souši“.

Za posledních několik měsíců se podařilo obchodním lodím zachránit přes 1000 uprchlíků. Celkem od začátku roku dorazilo do Itálie přes 36 000 lidí a odhaduje se, že při pokusu přeplout Středozemní moře více než 1820 osob cestu buď nepřežilo nebo je nezvěstných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…