To už je komické. Zákonný majitel budovy „Kliniky“ popsal, co ho teď čeká s aktivisty

17.04.2017 12:25

Budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově převzala na konci loňského října Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). I se squatery, kteří se tam usadili v roce 2014. Letos v lednu soud nařídil aktivistům budovu vyklidit, oni to ovšem odmítají a říkají, že stát má tisíce jiných prázdných budov. „V Praze pro nás žádná jiná vhodná budova není,“ vysvětluje v rozhovoru, který zveřejnil server Lidovky.cz, náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

To už je komické. Zákonný majitel budovy „Kliniky“ popsal, co ho teď čeká s aktivisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Autonomního sociálního centra Klinika, které nelegálně působí v objektu vlastněném Správou železniční dopravní cesty

Jak server připomněl, do budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově chce Správa železniční dopravní cesty umístit svoje úředníky. Namísto squaterů by tady měli zasednout geodeti. Ti nyní sídlí v pronajatých kancelářích na Florenci. Osud Kliniky má v gesci náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola. Správce železnice si objekt převzal na konci loňského roku, v lednu pak soud rozhodl, že aktivisté se mají vystěhovat. Ti ale místo, kde vytvořili autonomní sociální centrum a pořádají zde například výuku jazyků nebo divadelní představení, nechtějí opustit.

Celý text je ZDE.

Drmola argumentuje tím, že Správa železniční dopravní cesty nemá v Praze žádnou volnou budovu. „Klinika je naše, ale je obsazená aktivisty. Jestli má stát v hlavním městě jinou prázdnou budovu, nevím. Pokud by měl, pak čistě teoreticky bychom o ni zažádat mohli. Ale my také potřebujeme, aby ten dům měl nějakou plochu a dispozici. V tomto případě je pro nás objekt v Jeseniově ulici na Žižkově nejvhodnější,“ vysvětluje Drmola, proč SŽDC trvá na převzetí budov Kliniky.

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

Ohledně jejich plánované rekonstrukce uvedl, že se připravuje příslušná dokumentace. „A budeme žádat o stavební povolení. Projekt by měl být hotový do léta letošního roku. V případě, že nebude potřeba žádat o změnu územního plánu, počítám s tím, že nejpozději na počátku příští sezony se začne stavět,“ uvedl Drmola.

Rekonstrukci chtějí provést co nejrychleji. „I proto, abychom ušetřili náklady za nájem prostorů na Florenci, kde sídlí naši úředníci teď. A to stojí přes milion korun ročně,“ vysvětlil.

Proč ale trvají na vystěhování squaterů, když se zatím stavět nebude? „Fyzicky tam nemají co dělat. Znamená to pro nás komplikace i v přípravě projektu. Musí tam chodit lidé, kteří na něm pracují, zaměřovat, připravovat. Není to tak, že to jednou přeměříte, projektant tam musí vícekrát. Dohadovat se s aktivisty, jestli tam projektanta pustí, nebo nepustí, je podle mě opravdu komické. Proč by projektant, který pro nás pracuje, nemohl vstoupit do našeho objektu? Nestalo se to přitom jednou, je to vcelku běžná záležitost,“ posteskl si.

Dojde tedy k dalšímu zásahu policie? „Musíme počkat, zda se paní Virtová (Tereza Virtová, která měla na rok budovu pronajatou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, je členkou autonomního sociálního centra Klinika) odvolá proti prvoinstančnímu rozsudku. V případě, že se neodvolá, budeme moci okamžitě požádat soud o nařízení vyklizení. V případě, že se odvolá, budeme muset čekat na pravomocný rozsudek,“ vysvětlil Drmola.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…