To už je trapné. Kauza Orbán: Rána Pekarové z EU a ze světa

12.01.2022 7:47 | Komentář

Po výzvách k vyhnání maďarského premiéra má předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová další „zářez“, týkající se Maďarska. Předsedu tamní vlády Viktora Orbána obvinila z podpory střelby do lidí. Potíž je v tom, že žádný jiný světový státník ani novinář tuto podporu nezaznamenal.

To už je trapné. Kauza Orbán: Rána Pekarové z EU a ze světa
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

„Viktor Orbán dnes de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu a příjezd ruské armády. Maďarsko se nerovná Viktor Orbán, žije tam mnoho občanů, kteří s podobnými výroky mají problém a ty podporuji a vždy podporovat budu,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na svůj twitter v pondělí.

Mezi svými fanoušky tím vyvolala vlnu nadšení, padaly hlášky jako „správně, tak by to nějak pojmenoval Václav Havel“ či „Prosím, zasaďte se o vystoupení ČR z V4. Strašně se za naši účast v tom spolku stydím. 

Nebo také: „Pravdivá slova. Orbán není náš přítel, ale ruský vazal a jejich trojský kůň v EU. Naštěstí už probíhá vlna pádů vůdců populismu v prostoru V4. Ještě se musí probudit ze sna Poláci a Maďaři a zase se v našem prostoru bude dát normálně žít. Držme jim palce.

 

 

Během úterka se ale začaly objevovat pochybnosti. Nikdo totiž nedokázal najít onen výrok, kterým měl Orbán de facto podpořit střelbu do občanů Kazachstánu, proti kterému se předsedkyně Sněmovny tak zuřivě ohrazovala.

Publicistka Lucie Sulovská, znalkyně Maďarska, prohlédla veškerý maďarský tisk a všechny oficiální výstupy, a nic takového neobjevila. Mimo český mediální prostor, formovaný tweetem předsedkyně Sněmovny, s verzí, že Orbán podpořil střílení do lidí, nepřišel nikdo, ani anglosaské liberálně levicové weby, které na Maďarsko tradičně útočí nejvíce.

Jediné, co se z tvrzení Markéty Pekarové potvrdilo, byl fakt, že premiér Orbán telefonoval s kazašským prezidentem Tokajevem. Rozhovor ale spočíval pouze v jeho poděkování za pomoc s bezpečnou evakuací maďarských občanů z Kazachstánu. Podle ministra zahraničí Pétéra Szijjártó přidal vyjádření soustrasti s množstvím zabitých občanů a nabídl případnou pomoc Maďarska, což lze považovat za klasické diplomatické fráze.

Výrazně nad tuto „standardní“ účast se naopak vyjádřil Charles Michel, předseda Evropské rady a v TOP 09 obdivovaný belgický liberál. Ten informoval: „Diskutovali jsme s prezidentem Tokajevem o nejnovějším vývoji v Kazachstánu. Vyjádřili jsme soustrast nad ztrátami na životech v době, kdy celý Kazachstán truchlí. Zdůraznili jsme význam partnerství EU s Kazachstánem a podpory suverenity, bezpečnosti a stability při plném respektování lidských práv a základních svobod.“

 

 

Jeho slova však předsedkyni Poslanecké sněmovny nechala v klidu, zato Viktor Orbán se stal v krátké době už podruhé jejím fackovacím panákem. Tentokrát však její tvrzení zpochybnili dokonce i koaliční politici.

Při pátrání, odkud paní Pekarová Adamová své informace o Orbánově podpoře střelby do demonstrantů vzala, lze dojít k článku na webu Novinky.cz, vydanému několik hodin před jejím pondělním tweetem. Titulek hlásá „Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů“.

Hned v perexu je ale ono „podpoření“ zmírněno na „vyjádřil solidaritu kazachstánskému prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi, který nařídil střílet do demonstrantů“. Pak článek cituje jedno krátké video maďarského ministra zahraničí a ve zbytku pouze rekapituluje události v Kazachstánu.

Pokud ale předsedkyně Pekarová Adamová četla pouze titulek, mohla si z něj odvodit, že Orbán podporuje střelbu do demonstrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…