To už je zlé. Vedení STAN chytlo facku zevnitř. Silné a vážné

20.07.2022 8:47 | Ze sítí

Případ vyhnání poděbradského starosty Jaroslava Červinky z hnutí STAN se nadále vyhrocuje. Poté, co starosta, kritizovaný za vtip o Romech, byl na nátlak ministra vnitra Víta Rakušana odejit z vládního hnutí, odešel s celou poděbradskou kandidátkou a v komunálních volbách postaví listinu vlastní. Nucený odchod Červinky ze STANu teď navíc kritizuje senátor Michael Canov zvolený za hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které se STANem dlouhodobě spolupracuje na celostátní úrovni. Canov Rakušanovi připomíná, že s Červinkou vícekrát šel do voleb na společné kandidátce.

To už je zlé. Vedení STAN chytlo facku zevnitř. Silné a vážné
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Michael Canov a Vít Rakušan

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9638 lidí

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka během několika dní zcela skončil v hnutí STAN. Stačil k tomu jeden nepovedený vtip o střílení Romů, pronesený na jednání zastupitelstva. Předseda Vít Rakušan jej nechal vyloučit.

Starosta zareagoval tak, že během víkendu domluvil se všemi lidmi z poděbradské kandidátky STAN postavení kandidátky vlastní, sehnal 2 000 podpisů občanů a v pondělí, poslední možný den, podal přihlášku k volbám za kandidátku nazvanou Nezávislí kandidáti Poděbrady.

Rakušan reagoval v pondělí večer u Barbory Kroužkové na ČT24. „Rasistické polovtípky – a nevím, jestli to byl vůbec vtípek, já se tomu rozhodně nezasmál – do veřejného prostoru nepatří. Občas je tento princip důležitější než celá kandidátka v okresním městě,“ hájil své rozhodnutí. STAN prý v Poděbradech žádnou kandidátku stavět nebude, nestihl by ji dát dohromady.

Senátor a dlouholetý starosta venkovské Chrastavy Michael Canov si myslí, že Rakušan panu Červinkovi a jeho nezávislé kandidátce vyhrál volby. To, jaké PR mu kolínský němčinář udělal, podle Canova ukazuje, jak dnes funguje hnutí STAN.

Uznává, že Červinkův vtip byl „naprosto dementní“. Na druhou stranu starosta se neprodleně omluvil, krajské hnutí mu „umylo hlavu“ a tím vše mohlo být ukončeno.

Pak však do dění vstoupil předseda Rakušan a žádal Červinkovu „hlavu a politickou smrt“. Canov k tomu připomněl, že tito dva pánové spolu za poslední roky třikrát kandidovali na společném lístku a po tom všem jeden izolovaný výrok vede Rakušana k teatrálnímu chytání za srdce, že nikdo tak hrozný nemůže za STAN kandidovat ani na starostu.

Jako starosta přitom nebyl součástí žádné mafie, pracoval pro město, a nechtěl nic jiného, než aby voliči jeho práci zhodnotili.

„Nikdo nemluvil s místními, nikdo nemluvil s dalšími členy kandidátky....psovi psí smrt,“ shrnul Canov Rakušanův přístup.

Výsledkem je, že všichni členové místní kandidátky podpořili svého starostu a čtrnáct procent všech obyvatel Poděbrad během víkendu podepsalo Červinkovi jeho kandidátku.

„Bránili tak svého starostu a také bránili své Poděbrady, protože takovéto rozhodování seshora prostě nepřijali (jako by ho nepřijali ani jinde na malém městě či obci),“ dodal senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…