To zas bude nablito? Nová vláda Velké Británie šokovala příznivce EU

14.07.2016 6:34

Nová britská vláda, jejíž premiérkou se včera stala bývalá ministryně vnitra Theresa Mayová, se dočkává řady ohlasů. A to především kvůli postavě Borise Johnsona, jednoho z nejhlasitějších bojovníků za brexit, který získal post ministra zahraničních věcí.

To zas bude nablito? Nová vláda Velké Británie šokovala příznivce EU
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Anketa

Podporujete novou vládu Velké Británie?

82%
3%
hlasovalo: 5121 lidí

„Boris Johnson ministr zahraničí, skvěle,“ píše s úsměvem europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Ta nová paní premiérka je profík. To zas bude v bruselských alejích – a hlavně tady na českém Facebooku – nablito od všech ‚Evropanů‘. Juncker a Schulz už dostali vyrážku,“ poznamenal Zahradil. Zároveň také vzpomíná na odcházejícího Davida Camerona. „S žádným světovým státníkem jsem nikdy nespolupracoval blíž než s ním během posledních deseti let,“ uvedl a vzpomněl na Cameronovy návštěvy v Praze. Zmínil také zasedání IDU v Paříži či kongres ODS v roce 2007. „Články a analýzy jeho premiérství teď budou vycházet jak na běžícím páse, určitě se dočkáme i nějakých memoárů. Přitom teprve letos v říjnu bude Cameronovi padesát. Je ho škoda,“ podotkl.

„Boris Johnson definitivně utekl před odpovědností za brexit a zdekoval se na ministerstvo zahraničí. To je naprosto neskutečný!“ poznamenal k tomu ironicky šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Boris Johnson bude britským ministrem zahraničí. Dobře mu tak. Uvidí z první ruky, co způsobil,“ řekl k britské vládě Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Nová britská vláda se nelíbí ani šéfredaktorovi serveru Britské listy Janu Čulíkovi. „Theresa Mayová zatím jmenovala do své nové vlády především šílence,“ napsal. Podle něj je nejpozoruhodnější fakt právě jmenování „klauna Borise Johnsona novým ministrem zahraničí“. „Ještě před čtrnácti dny se Mayová o Borisi Johnsonovi vyjádřila takto: ‚Boris vyjednával v Evropě. Pamatuju si, že naposledy, když uzavřel dohodu s Němci, vrátil se s třemi zánovními vodními děly,‘“ všímá si Čulík. 

Čulík si také všímá slov zpěvačky Cher. „Idiot, který lhal britskému lidu. Neměl koule na to, aby se stal vůdcem poté, co vyhrál. Ještě další otázky?“ napsala. 

„Někteří komentátoři však píší, že Mayová musela dát alespoň jednu funkci zastánci brexitu. Poukazují na to, že ministr zahraničí nemá skoro žádné pravomoci a že zásadní zahraničněpolitická rozhodnutí bude činit vláda. Johnson prý také bude jezdit hodně po světě a Mayová s ním nebude muset spolupracovat. Hlavní práci bude zřejmě dělat ‚ministr pro brexit‘ euroskeptik David Davis,“ všímá si Čulík.

Původní text ZDE.

Celý příspěvek Jana Zahradila:

Odchod D. Camerona z funkce premiéra a předsedy strany je i pro mě dost emocionální věc. S žádným světovým státníkem jsem nikdy nespolupracoval blíž než s ním, během posledních 10 let. Vzpomínám na jeho první dvě, téměř inkognito návštěvy v Praze, když jsme dávali dohromady ECR (při druhé návštěvě ho ale poznala skupina britských turistů v hotelovém baru a bylo po inkognitu). Na zasedání IDU v Paříži, kde jsme seděli u jednoho stolu a Sarkozy se ho snažil neúspěšně přemluvit, aby neodcházel z EPP (čímž se tak vyčerpal, že si pak musel jít s ochrankou místo jednání zaběhat). Na to, jak jsme Cameronovi na Kongresu ODS v roce 2007 věnovali zarámovanou korespondenci jeho prastrýce Duffa Coopera s prezidentem Benešem (Duff Cooper byl jediný ministr Chamberlainovy vlády, který rezignoval na protest proti Mnichovu). Na Cameronovu jednodenní účast v naší eurokampani 2009, kdy po procházce po Karlově mostě konstatoval, že potkal víc vlastních britských voličů než těch našich. Na četné návštěvy v Downing Street No.10 poté, co se stal premiérem. Články a analýzy jeho premiérství ted´budou vycházet jak na běžícím páse, určitě se dočkáme i nějakých memoárů. Přitom teprve letos v říjnu bude Cameronovi padesát. Je ho škoda.

Celé příspěvky Jaroslava Plesla:

So many losers calling Boris Johnson an idiot. What have they achieved to be so arrogant?

Boris Johnson definitivně utekl pred odpovednosti za brexit a zdekoval se na ministerstvo zahranici. To je naprosto neskutecny! Jestlipak uz se k tomu vyjadrili nasi odbornici na Velkou Britanii...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…