Tohle Brusel nepotěší. Kupky se ptali na spalovací motory. Ukázal na problém

22.01.2022 11:39

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro deník Právo popsal své další plány. Na některých úsecích dálnic by rád zvýšil maximální povolenou rychlost na 150 kilometrů v hodině a za volat by prý rád pustil mladé lidi už v 17 letech. A nakonec zmínil i často propírané slevy na jízdném pro studenty a seniory. Kupka zdůraznil, že jako ministr musí postupovat rozumně.

Tohle Brusel nepotěší. Kupky se ptali na spalovací motory. Ukázal na problém
Foto: Vysílání ČT24
Popisek: Martin Kupka v Událostech, komentářích

Martin Kupka prozradil, že uvažuje nad tím, že by pustil za volant 17leté řidiče. Pokud by řídili pod dohledem někoho zkušenějšího.

„Naopak se zabývám tím, co zavedli na Slovensku, kde je možné už od 17 let za asistence zkušeného řidiče řídit motorové vozidlo. Odezvy jsou takové, že to velmi významně přispívá k ohleduplnějšímu chování v silničním provozu. Protože v přítomnosti zkušeného řidiče, často rodiče, začínající řidiči získávají první návyky. Případ Slovenska ukazuje, že to je prvek, který by mohl přispět k větší bezpečnosti, protože platí, že mnoho dopravních nehod je dáno nedostatkem řidičských zkušeností a odhadu toho, co rychlá jízda může způsobit,“ uvedl ministr.   

Vedle toho plánuje na zmodernizovaných úsecích dálnice, s moderní telematikou, které navíc byly prověřeny provozem, zvýšit rychlostní limit ze 130 na 150 kilometrů v hodině. A v úsecích, kde je to žádoucí, by prý naopak rychlostní limit snížil.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26931 lidí

Pokud jde o plán EU nevyrábět po roce 2035 auta se spalovacími motory a dát přednost jen elektromobilům, Kupka je tady poměrně skeptický. Varuje před přílišnou regulací a poukazuje na to, že vývoj letí kupředu. Časem se může ukázat, že bude existovat lepší pohon, než nabízejí elektromobily. „Je potřeba, abychom se neupírali k regulacím a k papírování, ale abychom podpořili vědu a výzkum v této oblasti,“ upozorňuje Kupka.

Pár slov věnoval i snížení slev na jízdném pro studenty a seniory.

„Postupovat rozumně znamená také zajistit dlouhodobě udržitelnou veřejnou dopravu, která bude dobře fungovat a ladit s tím, co se odehrává kolem nás ve světě, a bude dobře realizovatelná administrativně. Na rozdíl od předchozí vlády nebudeme hrát s lidmi falešnou hru, kterou bych nazval ‚sleva jízdného na dluh‘,“ upozornil Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…