Tohle by si mělo Rusko pohlídat. Jinak může být ještě moc zle

05.04.2015 7:20

Americký server The Daily Beast hovořil s dagestánskou expertkou na terorismus Sevilou Navruzovovou o mladých ruských muslimech, kteří se stávají snadným terčem „náborových zaměstnanců“ Islámského státu (ISIS). Konkrétně z Dagestánu odcházejí bojovat za ISIS stovky mužů a žen.

Tohle by si mělo Rusko pohlídat. Jinak může být ještě moc zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osamělá mešita v Bobigny

Navruzovová vede dagestánské Centrum pro boj s extremismem. Sevil je mladá žena s dlouhými lesklými černými vlasy, která nosí odvážné šaty s leopardím potiskem a vysoké podpatky. Svoji pracovní dobu tráví tím, že komunikuje s ruskými občany, kteří bojují na straně Islámského státu a snaží se je přesvědčit o návratu domů. Přes své mládí je respektovanou odbornicí v oblasti boje s terorismem a její názory uznávají i ruské bezpečnostní služby. Sama však přiznává, že její snaha zabránit tomu, aby z Dagestánu odcházeli mladí lidé bojovat za Islámský stát, se často míjí účinkem. V těchto dnech opouští zemi denně stovky mladých Dagestánců a Dagestánek, aby se připojili k džihádu. Jejich hlavními cíly jsou Sýrie, Irák a Afghánistán.

Většina mužů a žen, se kterými Navruzovová komunikuje prostřednictvím Skype, říká, že jsou odhodláni zemřít pro svoji víru. „Islámský stát využívá internet pro své náborové akce. Zájemce se tak může poměrně snadno dozvědět, kam má jít a jakým způsobem získat peníze na cestu. V našem regionu můžeme mluvit skutečně o masivní vlně odchodů mladých lidí do války za Islámský stát a další jeho teroristické odnože,“ zmiňuje Navruzovová. Mnoho mladých ruských muslimů sleduje náborová videa Islámského státu s velkým zaujetím. Zájemci o účast ve svaté válce obvykle obdrží letenku, 500 dolarů jako kapesné, zavazadlo a potřebné oblečení.

„Není to pouze populární trend, ale životní cesta. Mnozí muslimové v Rusku žijí dnem i nocí jedinou myšlenkou, kterou je účast ve své válce proti nevěřícím. Nedělají to však kvůli penězům, ale čistě z ideologických důvodů. Přejí si, aby jednou šária zavládla na celém světě,“ vysvětluje dagestánská bojovnice proti terorismu. Vedle mužů však odcházejí bojovat i ženy. Jednou z nich je dvacetiletá studentka na dagestánské univerzitě v Derbentu Beke Gadžijevová. Před několika týdny v klidu posnídala s rodinou a pár hodin poté se vydala přes ruské hranice do Ázerbájdžánu. Naposledy byla viděna na letišti v Baku. Navruzovová nyní hledá způsob, jak Beke přivést zpět domů ještě před tím, než se vdá za jednoho z bojovníků ISIS.

Mladým ruským muslimům spojky Islámského státu nikdy nenabízejí peníze. V jejich sítích podle zjištění Navruzovové často uvíznou vzdělaní mladíci z dobře situovaných rodin. Ve svém notebooku má seznam 86 chlapců a dívek ze svého rodného Derbentu, kteří odcestovali posílit jednotky Islámského státu, většinou skončili v Sýrii. Pokud se někteří z nich rozhodnout vrátit domů, mohou Navruzovové zavolat či ji kontaktovat emailem. V současné době je v kontaktu se dvěma rodinami, jejichž děti odešly bojovat za Islámský stát. „Vezměte si Džambulata Pašajeva. Jde o mladého muže s velmi dobrým vzděláním, jehož rodina bydlí v prestižní moskevské čtvrti. Bylo mu pouhých 25 let, ale rozhodl se odjet bojovat a zemřít do Sýrie,“ popisuje Navruzovová.

Bohatí mladí muslimové klidně prodávají své drahé vozy a potajmu vybírají své spoření, jen aby mohli finančně podpořit Islámský stát. Samotná Sevila Navruzovová se o metodách pro nábor mohla přesvědčit takřka na vlastní kůži. Její mladší bratr Ramil se před sedmi lety přidal k dagestánským radikálům. Jen o několik týdnů později byl zabit při protiteroristické akci místních úřadů. „Studoval druhým rokem na univerzitě a krátce před tím přestal pít alkohol a chodit do kina. Naopak se začal modlit v místní mešitě s dalšími svými přáteli, kteří rovněž pocházeli z bohatých rodin. Po jeho smrti jsem přísahala, že pomstím každou kapku jeho krve,“ svěřuje se Navruzovová.

Existuje vůbec nějaký způsob, jak by mohly ruské úřady zabránit mladým muslimům v odchodech na bojiště? Podle občanského aktivisty Magomeda Šamilova by měly úřady zcela změnit své metody. „Mučení a ponižování zadržených v kombinaci s obrovskou korupcí ve vládě i policii naopak žene mladé muslimy do náruče islamistických katanů,“ má jasno Šamilov. Navruzovová se snaží v současné chvíli přesvědčit místní úřady, aby neuzavíraly místní mešitu, protože to by dle jejího názoru pouze vyhrotilo odpor zdejších muslimů. „Pokud proti sobě nechceme poštvat všechny muslimy, musíme být v podobných krocích opatrní. Tvoříme most mezi islámskými kruhy a úřady. Není asi ani třeba vysvětlovat, jak je naše pozice křehká a delikátní,“ říká šéfka Centra pro boj s extremismem Sevil Navruzovová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…