Tohle fakt není jen cvičení... Zdechovský tuší brzkou čínskou invazi na Tchaj-wan

09.08.2022 22:31 | Ze sítí

Čínská armáda v úterý oznámila cvičení zaměřené na obklíčení a blokádu Tchaj-wanu. Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) hovoří o jisté paralele událostí odehrávajících se na Ukrajině, a sice v přípravách na invazi.

Tohle fakt není jen cvičení... Zdechovský tuší brzkou čínskou invazi na Tchaj-wan
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Oproti původním očekáváním, kdy čínské manévry zaměřené na trénování invaze na ostrov měly již pominout, tak vojenské napětí v oblasti trvá dál. Obranná cvičení s ostrými střelami vede proto i Tchaj-wan.

Podle europoslance Zdechovského bude Tchaj-wan zřejmě brzy čelit invazi naostro. Připomíná, že invazí skončilo i ruské vojenské cvičení u ukrajinských hranic.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Pamatujete, jak se Rusko připravovalo na invazi na Ukrajinu? Tak se teď podívejte, co rozpoutala Čína u Tchaj-wanu. Ne, tohle fakt není jen cvičení,“ komentuje vývoj událostí europoslanec ve svém tweetu.

 

 

Také šéf tchajwanské diplomacie Joseph Wu v úterý řekl, že Peking využívá svá vojenská cvičení v blízkosti Tchaj-wanu k přípravě invaze. Čína by nebyla schopná připravit bezpilotní letouny, kyberútoky a dezinformační kampaně v tak krátkém čase, uvedl. „Skutečným záměrem Číny je změnit status quo v Tchajwanském průlivu a v celém regionu,“ dodal.

„Čína provádí vojenské cvičení a nácvik raketových útoků velkého rozsahu. Ve snaze oslabit morálku tchajwanské veřejnosti také podniká kybernetické útoky, dezinformace a ekonomický nátlak. Čína ve snaze změnit status quo v Tchajwanském průlivu může po ukončení manévrů uskutečňovat podobné akce rutinně,“ prohlásil Wu.

V neděli armáda oznámila, že ukončila cvičení s ostrou palbou. Peking zahájil vojenské manévry bezprecedentního rozsahu minulý čtvrtek poté, co Tchaj-wan navzdory čínské kritice navštívila šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…