Tohle kandidáta na šéfa GIBS nepotěší. Do ČT přišel Žáček z ODS a totálně ztrhal jeho koncepci

27.08.2018 20:55

Ostře sledované téma, které vyvolává emoce, tedy projednávání návrhu na nového ředitele GIBS, bylo předmětem diskuse poslance a místopředsedy výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) s moderátorem Danielem Takáčem v Interview ČT24. „Koncepce není hluboce propracovaná,“ řekl na adresu koncepce a vize Radima Dragouna.

Tohle kandidáta na šéfa GIBS nepotěší. Do ČT přišel Žáček z ODS a totálně ztrhal jeho koncepci
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

Poslanci na jednání výboru „grilovali“ kandidáta na ředitele GIBS Radima Dragouna. Ten byl nominován vládou na doporučení výběrové komise. Komise byla ustanovena ze strany samotného Andreje Babiše. Nahradit má Michala Murína, který nakonec sám rezignoval počátkem května. Opozice výběrové řízení považuje za netransparentní. Místopředseda bezpečnostního výboru Žáček (ODS) připomněl jeho výtky. „Z policejního sboru tam nebyl nikdo,“ řekl na adresu složení výběrové komise a připomněl zastoupení celníků a vězeňské služby, které pod GIBS spadají společně s policií. Podivuje se proto nad tím, že v komisi nebyl zastoupen policejní prezident generálmajor Tomáš Tuhý.  

Podle svých slov nepovažuje ani krátkodobou a dlouhodobou koncepci Radima Dragouna za kvalitní. „Koncepce není hluboce propracovaná,“ podotkl. „Některé věci se mi tam nezdály,“ pokračoval a dodal, že podle jeho soudu nejde o novátorskou koncepci, ale spíše pouze popisuje jen stav, který tam být musí.

Závěrem došlo také na debatu nad výrokem Andreje Babiše, který uvedl, že nechce přijmout ani jednoho migranta. „Já si myslím, že v současné situaci to možné není,“ okomentoval výrok Žáček. Podle něj je zásadní si na evropské úrovni ujasnit, co vlastně chceme. „Jakou Evropu v budoucnu chceme,“ pokračuje a zdůrazňuje potřebu si definovat hodnoty. A položit si otázku, co můžeme dělat v rámci Evropy s těmi lidmi, kteří tady jsou. Naše aktivita by pak měla směřovat do Afriky. „Bude to dlouhodobá záležitost,“ řekl v kontextu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…