Tohle nikdo nečekal. Vladimír Dlouhý žasne nad hospodářskými výsledky brexitu

13.09.2016 7:40

Podrobnější obraz o ekonomických dopadech brexitu budeme mít až koncem tohoto roku, první odhady však dle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého ukazují na mnohem menší negativní důsledky, než se čekalo.

Tohle nikdo nečekal. Vladimír Dlouhý žasne nad hospodářskými výsledky brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Pozitivně prý překvapily především maloobchodní výdaje britských spotřebitelů, které v červenci vzrostly o 5,4 procenta. „To nečekal asi ani největší optimista,“ konstatoval Dlouhý v komentáři pro MF Dnes.

Ředitel Hospodářské komory navíc poukázal na to, že analytici zvýšili odhad růstu britské ekonomiky pro rok 2017 zpět k jednomu procentu. „Pokles libry se zastavil, bez ohledu na mohutný peněžní stimul Bank of England. Inflace poroste rozumně, což umožní peněžní stimul ještě zopakovat,“ vypočetl Dlouhý, podle něhož se katastrofisté ještě více sekli v předpovědích, že brexit odsoudí Británii do marginální role vedle velké a silné Evropy.

Podle Dlouhého se sice nedá čekat, že se z Británie stane světová velmoc, zároveň je však prý liché si myslet, že se Spojené království stane malým, nedůležitým ostrůvkem kdesi u Evropy. „Jeden příklad za všechny: již dnes velké světové ekonomiky uvažují o samostatné, na EU nezávislé obchodní dohodě s Británií,“ upozornil ředitel Hospodářské komory ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…