Tohle se nepovedlo: Rozruch v ČSSD

27.01.2019 20:02

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie dnes na svém jednání v Hradci Králové odmítl změnu názvu strany na kratší variantu Sociální demokracie (SD). Na březnovém sjezdu se jím sociální demokraté zabývat nebudou. Novinářům to řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Ještě předtím však ve straně kvůli tomu zavládla vřava. Píše to server Novinky.cz.

Tohle se nepovedlo: Rozruch v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Změna názvu se měla projednávat společně s dalšími změnami stanov. Podle deníku Právo však část členů tento názor odmítla. Někteří sociální demokraté také připomínají, že zkratku SD v minulosti měla nechvalně proslulá Sicherheitsdienst, zpravodajská služba nacistické strany NSDAP a SS, kterou vedli váleční zločinci, jakými byli Reinhard Heydrich či Ernst Kaltenbrunner.

„Co se týče zkratky SD, tak ta se mi vůbec nelíbí. Je zaměnitelná s jinými stranami, mohlo by se to plést,“ řekl Právu například poslanec za ČSSD Roman Onderka. Zároveň dodal, že nový název a nová zkratka ČSSD nepomůžou. „Musíme to odpracovat, ne se přejmenovat,“ sdělil. 

Původní text ZDE.

Obdobný názor sdílel i šéf sociálnědemokratických senátorů Petr Vícha. „Jestli by nám změnou názvu narostly preference o deset procent, tak bych hlasoval všemi deseti pro, ale myslím, že v tomto problém není,“ poznamenal Vícha, jemuž vadí, že stanovy nebyly prokonzultovány se členskou základnou. 

„Sociálnědemokratická politika upadá do bezvýznamnosti. Nám nepomůže změna názvu, ale změna politiky. Je to úplný nesmysl, jsem proti,“ dodal také poslanec Jaroslav Foldyna. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…