Tohle se podle tisku nyní děje kolem bývalých hornických bytů z OKD

10.02.2017 7:58

43 tisíc bývalých hornických bytů, které byly vyvedeny ze společnosti OKD, se dál ukazují být nebývalým příkladem ekonomického zázraku, píší dnešní Lidové noviny.

Tohle se podle tisku nyní děje kolem bývalých hornických bytů z OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Připomínají, že v roce 2004 je znalci ocenili mizivou hodnotou 40 tisíc korun za byt, dnes mají podle posudků cenu desítek miliard. A svým současným majitelům navíc další miliardy přinášejí.

Jak totiž vyplývá z veřejně dostupných zdrojů, lucemburská společnost Fondy Bydlení 3, která byty nyní vlastní, svůj podíl koncem loňského roku dala do zástavy, aby získala bankovní úvěr. A ten skutečně obdržela, píše list.

Mezinárodní skupina CBRE, se sídlem ve Spojených státech, jí za to poskytla půjčku až do výše 33,7 miliardy korun. Splatit ji musí do roku 2026. Podle listu není jasné, na co mají peníze přijít.

Za lucemburskou firmou má stát realitní fond Round Hill Capital, který byty před více než rokem a půl koupil od podnikatele Zdeňka Bakaly za nezveřejněnou cenu. Nicméně už tehdy se objevily nejasnosti ohledně toho, kdo za transakcí skutečně stojí, podotýká deník.

Mluvčí Round Hill Capital Jiří Reichl na dotazy Lidových novin ohledně úvěrové linky neodpověděl. Jisté je, že bývalé hornické byty vyvedené z OKD jsou bez nadsázky zlatým vejcem a jejich hodnota stále roste. Posudek společnosti RSM Tacoma z loňského července je ohodnotil přibližně na 26 miliard korun, píše list.

„Je to naprosto zásadní důkaz, že cena bytů byla při privatizaci dramaticky podceněna,“ cituje list advokátku Hanu Marvanovou, která zastupuje nájemníky hornických bytů. Ti už roky usilují, aby mohli nemovitosti odkoupit za zvýhodněných podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…