Tohle si v ČT myslí o lidech? Kauza „betlém“ má pokračování

28.12.2019 13:35

Advokátka Monika Čírtková se zamýšlí nad vánočním přáním od autorů pořadu 168 hodin České televize „Betlém bez Židů, Arabů, Afričanů, uprchlíků a svobodných matek“, které jí zprvu připadalo jako nepodařený pokus o vtip. Nyní došla k tomu, že podprahové sdělení toho obrázku je jednoznačné: Vy, netolerantní křesťané, vlastně nevíte, že spolu s Ježíškem v jesličkách se klaníte i menšinám, a pak nad těmi menšinami ohrnujete nos.

Tohle si v ČT myslí o lidech? Kauza „betlém“ má pokračování
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Šíření toho obrázku podle advokátky představuje velmi diskutabilní zneužití křesťanského symbolu k ideologickým cílům a k prezentaci vlastní myšlenkové nadřazenosti.

  • Více jsme psali ZDE.

Obrázek ale přináší ještě jiné, podprahové sdělení. „Někteří komentátoři již rozebrali jeho faktickou nepřesnost – v betlémském chlévě se nenacházeli žádní uprchlíci, žádní černoši, žádní Arabové a také nevíme o žádných svobodných matkách. Je to stejné, jako by nahoře bylo napsáno ‚Betlém bez Židů a Japonců‘, ani o žádných Japoncích v Betlémě nemáme zprávy,“ píše ve svém facebookovém komentáři Čírtková.

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí

V podstatě jediné skupinové označení, do kterého se „vtip‘ trefil, jsou podle ní Židé. Betlém je tedy na obrázku znázorněn bez Židů. „Nemohu si pomoci, ale záměrné vyobrazení čehokoliv ‚bez Židů“ ve mně, vzhledem k mému filosemitskému založení, probouzí velice mrazivé asociace,“ dodává. S tím, že na Betlém bez Židů totiž nepřišel asi ani předchůdce dnešních propagandistů, jistý Joseph G., který věnoval své schopnosti „Říši“ a využíval je mimo jiné k úspěšnému šíření teorií o čistotě rasy.

„Betlém bez Židů. Protože vy přece nemáte Židy rádi. Na to opravdu musela přijít až Česká televize. Smutno mi z toho je. A nenaděláme nic,“ uzavírá advokátka.

  • Další reakce najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…