Tohle vám zdražuje elektřinu. A vyhání průmysl. Kovanda vydal dva grafy

18.08.2022 9:25 | Ze sítí

Ekonomický expert a hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda upozorňuje na svém twitteru na neustálý růst cen emisních povolenek a na to, že zátěž plynoucí z jejich prodeje je v Evropské unii ve srovnání s ostatními světadíly neúměrná a ve svém důsledku prodražuje elektřinu a energie vůbec. Přírodě ale podle něj nijak nepomáhají, neboť ekologickou zátěž přesunou jen na jiný světadíl a Evropu činí nekonkurenceschopnou.

Tohle vám zdražuje elektřinu. A vyhání průmysl. Kovanda vydal dva grafy
Foto: kr-pardubicky.cz
Popisek: Elektrárna Chvaletice

Pro začátek si ale pojďme říci, co to vůbec emisní povolenka je, na jakém principu vznikla a jak se s ní obchoduje.  

„Emisní povolenka EU je nástroj Evropské unie ke snížení emisí skleníkových plynů. Povolenky jsou rozdělovány Evropskou komisí podle tzv. uhlíkové náročnosti jednotlivých národních ekonomik. Z Evropské komise putují povolenky do rukou státních zřízenců, kteří je rozdělí mezi producenty skleníkových plynů. Od vlastněného počtu povolenek se odvíjí, kolik emisí skleníkových plynů mohou subjekty vypustit do ovzduší za stanovené období,“ tolik k povolenkám říká Wikipedie.

Pro názornost jsme si vypůjčili graf ze serveru faktaoklimatu.cz, který celý proces názorně ilustruje.

Co se týká obchodování s povolenkami, to probíhá na tržním základu. Základní premisou je fakt, že znečišťovatelé by za poškozování životního prostředí měli platit. Tyto platby by měly motivovat ekologicky náročné provozy ke snižování emisí.

Získané prostředky by pak měly sloužit k napravování ekologických škod způsobených právě neekologickou výrobou.

Lukáš Kovanda ale upozorňuje i na druhou stranu problému a tou je dopad na ekonomiku celé Evropské unie. Aby se firmy vyhnuly placení drahých povolenek, přesouvají svoji výrobu jinam, což přírodě vůbec nepomáhá. Základní cíl je tedy obcházen.

 

„Emisní povolenky EU zajišťují přesun výroby a pracovních míst do Číny či Ruska. Zdražují totiž již tak drahou elektřinu, takže výrobu zinku či hliníku v EU činí nekonkurenceschopnou. Přitom ale nezajišťují žádný pokles globálních emisí CO2, neb ty jen přemisťují na jiný světadíl,“ píše Kovanda a naznačuje, že právě to je jedním z důvodů ztráty evropské konkurenceschopnosti vůči např. Číně a dalším rozvíjejícím se zemím, kde tak přísná opatření nemusí výrobci plnit a platit.

To potvrzuje i ve svém další tweetu, který doplnil ještě o graf vývoje cen emisních povolenek, ze kterého je jasně patrný vzrůst jejich ceny, která atakuje rekordní hranici.

 

„Z velké části zdražují elektřinu a energie v EU emisní povolenky. Dnes jejich cena atakuje historický rekord, přesáhla 95 eur za kus. Žádná jiná ekonomika povolenkami nezatěžuje svůj průmysl tolik jako EU. I proto v EU končí hliníkárny či zinkovny a výroba mizí do Číny a Ruska.“

Dodejme, že spousta podniků raději zaplatí za emisní povolenky, než by přijala opatření omezující ekologickou zátěž plynoucí z jejich výroby. To se zákonitě projeví na cenách jejich produktů. O peníze zaplacené na povolenkách totiž zdraží svoje produkty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…