Tolik bere pracující rodina. A takhle si žijí přistěhovalci, vylepil politik na plakátu a slavil úspěch. V poklidné evropské zemičce

04.06.2015 11:02

Jak informuje internetový server Local.at, sociální demokraté (SPÖ) a konzervativci z Lidové strany (ÖVP) utrpěli v nedělních volbách v rakouské spolkové zemi Štýrsko volební debakl. Naopak značného úspěchu dosáhla Svobodná strana Rakouska (FPÖ), v jejímž čele stojí charismatický třicátník Mario Kunasek.

Tolik bere pracující rodina. A takhle si žijí přistěhovalci, vylepil politik na plakátu a slavil úspěch. V poklidné evropské zemičce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigraci

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

V posledních letech získávají rakouští Svobodní v regionálních volbách voliče zejména na úkor socialistů, což se potvrdilo i ve Štýrsku. Zdejší sociální demokraté přišli v porovnání s předchozími volbami o 9,1 % voličů a musí se coby vítězové spokojit jen s 29,2 %. Téměř stejnou ztrátu voličských hlasů utrpěl také jejich koaliční partner, lidovci, kteří skončili těsně druzí se ziskem 28,5 % hlasů. Svobodní sice skončili až za těmito dvěma tradičními stranami, ale jejich volební zisk ve výši 27,1 % je historicky nejlepším výsledkem v této spolkové zemi.

„Jsem skutečně velmi šťastný, že jsme dosáhli takového úspěchu. Těch 27,1 a tedy nárůst o více než 16 % předčilo naše nejoptimističtější očekávání. Budeme usilovat o to, stát se součástí koalice. Není možné, aby se s námi i nadále při řízení Štýrska nepočítalo. Tato politika poškozující štýrské voliče musí skončit,“ poznamenal osmatřicetiletý Kunasek, který stojí v čele štýrských Svobodných od roku 2007 a předloni se díky volebnímu zisku v celonárodních volbách podruhé dostal do rakouského parlamentu, kde tak působí nepřetržitě již od roku 2008.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jak uvádí server Local.at, značné podpoře se těší FPÖ zejména mezi mladými voliči do 30 let, kde slaví větší úspěchy než socialisté. V této věkové kategorii je volilo 31 % voličů, zatímco socialisty jen 23 %. Naopak u voličů nad 50 let hrají prim socialisté a volilo je 35 % voličů oproti 21 % příznivců FPÖ. Svobodní vedení třicátníkem Kunaskem akcentovali ve volební kampani problematiku přistěhovalců. Na plakátech se lidí dotazovali, jestli se „necítí ve své vlastní zemi jako cizinci“. V rámci kampaně rakouští Svobodní například porovnávali průměrný plat rakouské rodiny a rodiny přistěhovalců žijících na sociálních dávkách.

http://www.parlament.gv.at/POOL/BILDER/33377/3337791_500.jpg

Mario Kunasek

Rakouští Svobodní srovnávali rodiny se třemi dětmi, kdy otec rakouské rodiny vydělává průměrnou mzdu a matka pracuje na částečný úvazek. Jejich průměrný příjem dle těchto výpočtů údajně dosahuje, včetně příspěvků od státu, 2570 eur. V případě rodiny přistěhovalců však FPÖ vyšla částka o 70 eur vyšší. Proti této kampani se postavila organizace na ochranu lidských práv, SOS Mitmensch, která tvrdila, že je výpočet nesprávný a ve skutečnosti je na tom klasická rakouská rodina o 200 eur lépe než rodina přistěhovalců. Tiskový mluvčí SOS Mitmensch dále nabádal politiky ze Svobodné strany Rakouska, aby přestali podněcovat nenávist většinové společnosti k menšinám.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Tuto kritiku však šéf štýrských Svobodných Mario Kunasek odmítl s tím, že výpočet byl proveden správně a jeho strana se rozhodně nesnaží vyvolávat xenofobní nálady. „Náš výpočet ani nebyl zaměřen proti žadatelům o azyl, ale byl míněn jako kritika stávajícího systému. V mnoha oblastech jsou na tom žadatelé o azyl mnohem lépe než rakouští občané. My jsme přesvědčeni, že máme právo na tuto skutečnost poukazovat. Musí být přece rozdíl mezi lidmi, kteří v Rakousku platí daně, a těmi, kdo zde žádají o azyl. Sociální dávky je nutné upravit tak, aby přistěhovalci nedosáhli na jejich nejvyšší úroveň hned zpočátku,“ uvedl Kunasek pro server Local.at.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …