Tolik jsem vám už dal, sdělil Fiala chudým. Zmínil, co dovolí EU

17.04.2022 18:31 | Ze sítí

„Mohu všechny ujistit, že naše vláda považuje sociální smír za důležitou hodnotu a jsme připraveni pomoci lidem, kteří se dostanou do problémů,“ uklidňuje občany kvůli rekordním hodnotám inflace předseda vlády Petr Fiala (ODS) ve velikonočním vydání odpovědí otázek z Kramářovy vily. Zdůrazňuje, že jeho kabinet již od začátku roku poslal lidem 74 miliard, které cílily například na pomoc příjemcům sociálních dávek. Babišovou cestou se prý „nedá jít“.

Tolik jsem vám už dal, sdělil Fiala chudým. Zmínil, co dovolí EU
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Fiala za aktuální velký problém označil zejména inflaci. „Inflace je obrovský problém, který se dotýká každého z nás. Ničí to úspory lidí, znehodnocuje je to. Způsobuje to drahotu,“ vylíčil.

Za původce inflace Fiala označil reakce na covidovou krizi, která u nás i celosvětově zasáhla do ekonomiky a přerušila dodavatelské řetězce. Kromě ní ale příčinu velmi vysoké inflace u nás spatřuje i v hospodaření předchozí vlády a jejím „rozdávání“ či v ruské agresi na Ukrajině.

Úkolem české vlády podle něj nyní je odstranit všechny příčiny inflace na národní úrovni a snížit negativní dopady na české občany.

V rámci pomoci českým občanům je podle něho jen jediná správná cesta, spočívající v pomoci „nejprve těm, kteří se dostávají do existenčních problémů, do energetické chudoby a nemohou si se situací poradit“.

Pomoci všem občanům plošně Fiala odmítá. „Nepůjdeme cestou plošných opatření, tak jak nám to občas radí současná opozice. Protože kdybychom to udělali a takhle zase rozhazovali peníze nebo je někam posílali plošně, tak způsobíme několik věcí. Pomáháme nejen těm, kteří tu pomoc potřebují, ale i těm, kteří tu pomoc momentálně nepotřebují, vydáváme další peníze, které budeme muset nějakým způsobem jednou zaplatit, protože bychom si je museli půjčovat na dluh – a znovu by to zaplatila střední třída, která je už teď nejvíce postižena,“ vysvětlil.

V úvahu podle něho nepřipadá ani možnost zastropování cen. „Když zastropujete ceny, tak to někdo musí zaplatit,“ odmítl s tím, že by to odnesla právě střední třída, a ještě by to pokřivilo trh.

Vláda podle něho již pomáhá v miliardových částkách. „My jsme od začátku roku nasměrovali k lidem právě proto, aby si mohli poradit s těmi ekonomickými obtížemi, s energiemi a dalšími věcmi, 74 miliard korun,“ řekl a uvedl, že peníze směroval kabinet seniorům či příjemcům sociálních dávek, jejichž výši jeho vláda navýšila.

Premiér jmenoval například zvýšení životního minima o deset procent a řekl, že chce ale také cílit na rodiny s dětmi či samoživitele a samoživitelky. „I pro ty v příštích týdnech připravíme opatření,“ uvedl.

Vyřkl, že snížení spotřební daně u nafty jeho kabinet schválil na nejvyšší možné hranici, kterou mu Evropská unie dovoluje. „Snížení spotřební daně u nafty o 1,50 Kč znamená snížení na nejnižší povolenou hranici ze strany Evropské unie,“ zdůraznil.

Návrhy jeho předchůdce Andreje Babiše (ANO) jsou prý scestné. „Návrhy Andreje Babiše by znamenaly prohloubení deficitu o 200 miliard korun,“ odmítl premiér Babišova opatření, která obnášejí mimořádný příspěvek ve výši 6 000 korun pro seniory nad rámec zvyšování důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku ze 300 tisíc na 400 tisíc korun s pravidelnou valorizací či vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původní úroveň či zvýšení životního a existenčního minima o 20 procent.

Celé video můžete zhlédnout zde:


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…