Toman: Fond nepojistitelných rizik začne fungovat nejdřív v 2021

28.12.2018 14:14

Fond těžko pojistitelných rizik bude moci začít fungovat nejdřív v roce 2021. ČTK to v rozhovoru řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Nejdříve chce diskusi se všemi oborovými organizacemi, jako jsou Asociace soukromého zemědělství ČR nebo Zemědělský svaz ČR. O fondu se mluví již desetiletí, jeho spuštění se však stále odkládá.

Toman: Fond nepojistitelných rizik začne fungovat nejdřív v 2021
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

„Teď je záměr, který se má dopracovat. Chceme, aby vše bylo řádně zapracováno, spočítáno, kolik na to bude peněz, ale nevylučujeme ani jiné cesty,“ uvedl Toman. Pokud by se našla shoda a legislativní proces šel rychle, mohli by se tak zemědělci začít pojišťovat proti suchu v polostátním fondu na sklizeň za dva roky.

V současnosti se v případě sucha schvalují kompenzace pro zemědělce, letos jim vláda odsouhlasila přerozdělení až dvou miliard korun. Aby vláda nemusela každoročně schvalovat tyto příspěvky, chtělo by ministerstvo právě fond těžko pojistitelných rizik, který by měl situaci řešit systematicky.

Jeho přípravu zkoušely již minulé vlády, o jeho zavedení se hovoří již déle než desetiletí. Fond by měl podle bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka (za ANO) nejspíš začít fungovat od roku 2020.

„Po čtyřech letech trvalého srážkového deficitu se hydrologické a zemědělské sucho v Česku proměnilo i v sucho socioekonomické,“ uvedl v prosinci jeden z tvůrců projektu pro zemědělce InterSucho Miroslav Trnka. Označuje se tak stav, kdy nedostatek vody zasahuje do produktivity a stability systému. Podle Českého hydrometeorologického ústavu na velké části republiky chybí od ledna 2015 do září 2018 proti průměru přes 500 milimetrů srážek, někde dokonce 700 milimetrů, dodal.

Zemědělce letos nepostihlo sucho jen v Česku, ale prakticky v celé západní a střední Evropě. V Polsku se škody v tomto roce odhadují na 11 miliard korun, v Belgii na 6,75 miliardy, v Německu na 17 miliard. V ČR se pak odhadují na deset až 11 miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…