Tomáš Halík požehnal hvězdě slovenských liberálů Zuzaně Čaputové: Vždy jsem se s ní chtěl setkat. Přinese nový duch pro celý region

12.03.2019 23:25

Slovenská prezidentská kandidátka za Progresivní Slovensko Zuzana Čaputová je hitem posledních týdnů před volbami. A protože jde o kandidátku progresivních liberálnědemokratických sil, vyslovil jí podporu a požehnání i český kněz Tomáš Halík. Učinil tak proto, že tato dáma prý může zachránit celý region.

Tomáš Halík požehnal hvězdě slovenských liberálů Zuzaně Čaputové: Vždy jsem se s ní chtěl setkat. Přinese nový duch pro celý region
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Liberálnědemokratická prezidentská kandidátka, která se proslavila oceněním Goldmanovou cenou za svůj boj proti umístění skládky do Pezinoku, se stala hitem posledních týdnů. Šéfredaktor liberálního Deníku N Matůš Kostolný o ní vykládá, že pobláznila Slovensko jako nikdo před ní a její popularita přeskočila i přes hranice do ČR.

Zuzana Čaputová tak zavítala do Show Jana Krause, točila o ní Nora Fridrichová, nadšeně o ní psal Respekt. Karel Schwarzenberg vyjádřil názor, že pokud bude zvolena, prokáží Slováci, že v demokratické vyspělosti jsou „míle před námi“.

VIDEO ZE SETKÁNÍ ČAPUTOVÉ S  KARLEM SCHWARZENBERGEM

A jako vrchol podpory v této části názorového spektra obdržela Čaputová požehnání od Tomáše Halíka. Český kněz, který je stejně jako Čaputová držitelem mezinárodního ocenění, se s Čaputovou dokonce setkal osobně.

Anketa

Schvalujete práci Anny Šabatové?

2%
98%
hlasovalo: 9123 lidí
„Mě zajímá fenomén Zuzana Čaputová jako psychologa, jako sociologa, ale také jako křesťana. V ní vidím duchovního a spirituálního člověka, který něco pozitivního vyzařuje do toho našeho světa, a to je něco strašně potřebného,“ vysvětlil Halík pro web týžden.sk, proč se kandidátku mimoparlamentní strany nazvané Progresivní Slovensko rozhodl podpořit.

Halík věří, že jako prezidentka může Čaputová představovat naději a být  „nositelkou nového ducha“ nejen pro Slovensko, ale pro celý region.

Halík se vyznal, že s Čaputovou, ačkoliv ještě před několika týdny byla zcela neznámá, se chtěl setkat „vždycky“.

„Podívat se jí do očí a hovořit s ní o řadě věcí, protože se domnívám stejně jako nejzkušenější český politik Karel Schwarzenberg, že ona může přinést nového ducha, novou naději nejen pro Slovensko, ale pro celý náš středoevropský region,“ věří kazatel z Akademické farnosti u svatého Salvátora v Praze.

VÍCE O HALÍKOVĚ PODPOŘE ČAPUTOVÉ ZDE

Zatímco český kněz Halík Čaputovou podpořil, v její domovině trnavský arcibiskup Ján Orosch varoval před jejím „ultraliberálním“ postojem k rodině a dalším civilizačním otázkám.

Zato ji podpořil Róbert Bezák. Tento bývalý trnavský arcibiskup válčí s vedením slovenské církve od doby, kdy byl v roce 2012 z vedení arcibiskupství odvolán. „Bezákova kauza“ tehdy rozdělila slovenské věřící.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…