Tomáš Halík se zastal kancléřky Merkelové. Německo by ani po masakru v Berlíně nemělo měnit migrační politiku. A genocida s přispěním Putina v Sýrii…

25.12.2016 15:45

Tomáš Halík nemá strach, že by v souvislosti s uprchlickou krizí byly ohroženy křesťanské základy Evropy. „Je to naopak šance se zamyslet nad tím, co jsou to základy Evropy. Je to šance zamyslet se nad křesťanstvím a jeho úkoly tváří v tvář měnící se situaci. A je to také šance lépe poznat islám,“ uvedl Halík v rozhovoru pro slovenský internetový projekt Tyzden.sk/podlampou.

Tomáš Halík se zastal kancléřky Merkelové. Německo by ani po masakru v Berlíně nemělo měnit migrační politiku. A genocida s přispěním Putina v Sýrii…
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík přiznal, že je zděšený z reakcí, které zaznívají také v křesťanských kruzích a z kterých podle něj profitují „fašistoidní kruhy, xenofobní, extremistické, populističtí politici“. „A je to něco, co bohužel infikuje také vzdělané a rozumné lidi,“ myslí si Halík.

Jeho postoj k islámu se opírá o učení katolické církve. „To znamená o dokumenty druhého vatikánského koncilu, o postoje papežů poslední doby, zejména papeže Františka. Ale čerpám také z osobních zkušeností s islámem, zejména z rozhovorů s islámskými učenci. Kromě jiného jsem v minulosti navštívil Univerzitu al-Azhar, která je takovým Vatikánem sunnitského islámu. Hovořil jsem s velkým muftím té univerzity, takže něco o islámu vím. Právě proto jasně odsuzuji to nerozlišování mezi islámem jako takovým a džihádismem,“ prohlásil Halík.

Toto nerozlišování je prý podobné, jako klást rovnítko mezi Ku-klux-klan nebo upalování čarodějnic a křesťanství. „Džihádismus je zvrácená forma islámu podobně jako Ku-klux-klan, upalování čarodějnic byl také projev křesťanství,“ vysvětlil.

Přiznal, že jak islámští, tak katoličtí radikálové se vždy legitimizovali svatými výroky své víry. „Ano, oni se legitimizují některými vytrženými výroky z Koránu. A ti lidé, kteří páchali strašlivé zločiny ve jménu křesťanství, se také zaštiťovali výroky z Písma,“ přiznal Halík.

Jak v Bibli, tak i v Koránu jsou prý strašlivá místa, která se mohou zneužít k ospravedlňování násilí. Protože odrážejí mentalitu té doby, ve které vznikaly. „Strašně záleží na interpretaci svatých písem, protože to jsou složité světy, a to je ten největší problém. V křesťanství od samého počátku křesťanské teologie byl ten alegorický výklad, kde už mnozí církevní otcové prvních staletí říkali, že tyto biblické výroky nemůžeme brát doslova,“ upozornil Halík.

Islám podle Halíka není ze své podstaty násilnický, jako křesťanství není ze své podstaty násilnické, i když tam byly a jsou proudy, které jsou násilné.

Celé video je ZDE

Halík  poskytl rozhovor také Českému rozhlasu. V něm uvedl, že Německo by ani po pondělních událostech v Berlíně nemělo nic měnit na své migrační politice.

I po atentátu na berlínském vánočním trhu Tomáš Halík nadále souhlasí s migrační politikou německé kancléřky Angely Merkelové. Je tedy proti zastropování počtu uprchlíků. „To, co je potřeba udělat, je odstranění příčin migrační krize. A ta je v situaci v Sýrii,“ říká Tomáš Halík.

„Syřané prchají nejen před Islámským státem, ale i před tím damašským řezníkem Bašárem Asadem, který dnes za pomoci Ruska dělá v Sýrii genocidu. To, čeho se tam dopouští režim Vladimira Putina spolu s režimem Asadovým, jsou válečné zločiny,“ myslí si teolog.

„Skutečně tam bombardují nemocnice. Masakrují desetitisíce civilního obyvatelstva. A to jenom proto, aby se diktátor Asad udržel u moci, protože se stává loutkou v rukou Moskvy. Tady neselhává Evropská unie, tady selhává OSN. Protože v OSN je možné, že nedemokratické státy jako Rusko a Čína mohou zablokovat projednávání těchto zločinů,“ myslí si Halík.

Podle Halíka by se spousta uprchlíků do Sýrie vrátila, pokud by Asadova vláda padla.

Filozof varuje před zneužíváním právě takových událostí, jako byl berlínský atentát. „Tam byl hned pokus hodit to na uprchlíka. Dneska se ukazuje, že to s tím konkrétním uprchlíkem nemá nic společného,“ podotkl Halík. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Celý text včetně zvukové nahrávky je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…