Tomáš Klus učinil provolání k českému národu

23.08.2018 10:26

Zpěvák Tomáš Klus poděkoval na svém facebookovém profilu všem nelhostejným. Vyjádřil se tak k 21. srpnu a 50letému výročí okupace.

Tomáš Klus učinil provolání k českému národu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Klus

„Memento 21. srpna 1968 je dvojí. Tragické a hrdinské,“ zmínil úvodem Klus. „Tragické, to s pachutí zrady velké mocnosti i vlastních lidí, jejichž touha po moci nad námi převážila nad touhou pomoci nám, a to takovou silou, že následně zvládla ohnout další milion hřbetů ochotných jít proti ideálům pravdy a zaškrtit dech svobody v samém jeho zárodku. A hrdinské, počínaje lidmi z Českého rozhlasu, kteří s nasazením vlastního života ukrývali se v dnes už neexistujícím studiu 7 a do poslední možné chvíle přinášeli informace a v jistém smyslu opatrovali národní naději. Emoce vyvěrající z různých povah, jež určovaly chování té či oné osoby, která vyběhla do ulic a byla odhodlána nedat svou vlast za žádnou cenu, pak plodila hrdiny bezejmenné, přesto však neméně důležité a přínosné pro vědomí, že jsou Češi velkými lidmi malé země,“ popsal Klus.

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý politik?

8%
92%
hlasovalo: 16057 lidí

Podle jeho slov si všichni tito lidé zaslouži naši nejhlubší úctu. Jak uvádí, ve chvílích největší nejistoty nebrali zřetel na možné represe, a to ani když jim hlavně tanků z pár metrů mířily na čelo.

„Přeji si, abychom nikdy nezapomněli na sílu, kterou máme ve svých rukách my, občané. Vždyť i celé pražské jaro bylo hnáno větřením svobody a po ní lačná společnost byla schopna vyvinout takový tlak, že i kostnatějící, leč stále krví čpějící státní aparát byl nucen povolovat sevření. Ať už šlo o cenzuru, nebo otevření se vizi určité liberalizace společnosti, udělali si to lidé sami. Ti lidé, kteří byli léta strašeni, biti, šikanováni a kterým byla programově upravována skutečnost, najednou pocítili, že mohou něco změnit, že pravdu lze spatřit, že existuje a že rozhodně stojí za to, postavit se a jít za ní,“ dodal.

„Onen náhlý úsvit odkryl neschopné figury, které stály v čele naší země. Nebylo však sdostatek času na to je skutečně prohlédnout a jejich slabost se po opojné přízni, jež jim byla přiřknuta neprávem, neboť se v nich odrážela národní euforie a pádem cenzury odkrytá ústa skvělých literátů, projevila chabým odporem a nulovou odvahou vyjednávat, či bránit svou vlast,“ sdělil s tím, že toto vnímá jako nejzásadnější zprávu pro nás, když máme možnost svobodné volby a volného přístupu k informacím.

„Je nutné přijmout zodpovědnost za situaci, v níž se nacházíme, kdy je nám pohrobky této lživé doby znova před očima pravda demontována, relativizována a tupena ve snaze zmást nás a poštvat proti sobě, protože komu budeme věřit, až zase nic nebude pravda? Staneme se znova snadnou kořistí vlka, co umí slíbit, že nás pravdu naučí a vybere z nás takové, kteří jsou ochotni ji do nás vtloukat. Ještě stále je na nás, vybrat a spolupracovat s takovými, kterých si budeme vážit a jejichž reprezentace nás bude těšit. Je pouze na nás toto podnebí vytvořit. Je zapotřebí účastnit se veřejného života, promlouvat do něj a kontrolovat ty, kteří operují silou našich hlasů. Je na nás uvědomit si, jestli potřebujeme dialog, či diktát,“ uzavřel Klus.

Nedočkal se však jen souhlasných reakcí. „Ty cucáku co ty? víš o šedesátém osmém.Do čeho se to sereš ? Zpívej! To ti šlo a nedělej ze sebe blbce. Je tě docela škoda ,měl jsem tě rád. Jestli už ti došla inspirace, tak sevěnuj třeba chovu králíku v českých zemích a jejich vlivu na rezavění zemské osy,“ napsal jeden z „fanoušků“ Tomáše Kluse.

„Už přes 30 let si každý rok v tento den pustím desku Karla Kryla a rozjímám. Ten chlap je pořád aktuální. Takže Tome, nedej se! Chci si za 30 let pouštět i tvoje desky a nemuset se zase bát, že mě někdo uslyší,“ zareagoval však také jiný příznivec. 

„Už jsi s tím dost protivnej. Lidi stejně na politiku od umělců už kašlou. Nic nezměníš už není 68smej ani 89tej legenda z tebe nebude to tě musejí napřed zavřít. Dnes vládnou nákupní letáky a konzum. Dělej děti pěstuj rodinu a nekurv si kariéru. Za chvilku z tebe bude agitačni atrakce,“ zareagoval však také další z fanoušků. 

„Děkuji vám, že jste další vědomá a přítomná dušička. Přibývá nás, ale většina je stále lapena v hluboké hypnóze a nevidí a neslyší. Každý z nás vědomých probouzí lidi kolem sebe po svém. Jen pište a mluvte. Ti, co chtějí slyšet, budou naslouchat,“ bránila však zpěváka další fanynka. 

Celý příspěvek Tomáše Kluse: 

Děkuji všem nelhostejným.

Memento 21.srpna 1968 je dvojí. Tragické a hrdinské.

Tragické, to s pachutí zrady velké mocnosti i vlastních lidí, jejichž touha po moci nad námi převážila nad touhou pomoci nám, a to takovou silou, že následně zvládla ohnout dalších milión hřbetů ochotných jít proti ideálům pravdy a zaškrtit dech svobody v samém jeho zárodku.

A hrdinské, počínaje lidmi z Českého rozhlasu, kteří s nasazením vlastního života ukrývali se v dnes už neexistujícím studiu 7 a do poslední možné chvíle přinášeli informace a v jistém smyslu opatrovali národní naději. Emoce vyvěrající z různých povah, jež určovaly chování té, či oné osoby, která vyběhla do ulic a byla odhodlána nedat svou vlast za žádnou cenu, pak plodila hrdiny bezejmenné, přesto však neméně důležité a přínosné pro vědomí, že jsou Češi velkými lidmi malé země.

Všichni tito lidé si zaslouží naší nejhlubší úctu, neboť ve chvílích největší nejistoty nebrali zřetel na možné represe, a to ani když jim hlavně tanků z pár metrů mířily na čelo.

Přeji si, abychom nikdy nezapomněli na sílu, kterou máme ve svých rukách my, občané. Vždyť i celé Pražské jaro bylo hnáno větřením svobody a po ní lačná společnost byla schopna vyvinout takový tlak, že i kostnatějící, leč stále krví čpějící státní aparát byl nucen povolovat sevření. Ať už šlo o cenzuru, nebo otevření se vizi určité liberalizace společnosti, udělali si to lidé sami. Ti lidé, kteří byli léta strašeni, biti, šikanováni a kterým byla programově upravována skutečnost, najednou pocítili, že mohou něco změnit, že pravdu lze spatřit, že existuje a že rozhodně stojí za to, postavit se a jít za ní.

Onen náhlý úsvit odkryl neschopné figury, které stály v čele naší země. Nebylo však sdostatek času na to je skutečně prohlédnout a jejich slabost se po opojné přízni, jež jim byla přiřknuta neprávem, neboť se v nich odrážela národní euforie a pádem cenzury odkrytá ústa skvělých literátů, projevila chabým odporem a nulovou odvahou vyjednávat, či bránit svou vlast.

Toto bych vnímal jako nejzásadnější zprávu pro nás dnes, kdy máme možnost svobodné volby a volného přístupu k informacím. Je nutné přijmout zodpovědnost za situaci v níž se nacházíme, kdy je nám pohrobky této lživé doby znova před očima pravda demontována, relativizována a tupena ve snaze zmást nás a poštvat proti sobě, protože komu budeme věřit, až zase nic nebude pravda?

Staneme se znova snadnou kořistí vlka, co umí slíbit, že nás pravdu naučí a vybere z nás takové, kteří jsou ochotni ji do nás vtloukat.

Ještě stále je na nás, vybrat a spolupracovat s takovými, kterých si budeme vážit a jejichž reprezentace nás bude těšit.

Je pouze na nás toto podnebí vytvořit.

Je zapotřebí účastnit se veřejného života, promlouvat do něj a kontrolovat ty, kteří operují silou našich hlasů.

Je na nás uvědomit si, jestli potřebujeme dialog, či diktát.

V úctě a s vírou, T.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…