Tomio říkal, že na ty peníze kašle a nic nechce. Noviny pátrají po financování Okamurova Úsvitu

16.04.2014 8:02

Členové hnutí Úsvit, kteří na tiskových konferencích obvykle mlčky stojí v pozadí svého předsedy Tomio Okamury, se prý začínají ozývat. Důvodem jsou nejasnosti ve financování hnutí. A také značně rozporuplné vysvětlování těchto záhad ze strany vedení hnutí.

Tomio říkal, že na ty peníze kašle a nic nechce. Noviny pátrají po financování Okamurova Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

V minulých týdnech vyšlo najevo, že Tomio Okamura jako fyzická osoba vystavil hnutí, jehož je předsedou, minimálně dvě faktury na 984 tisíc korun. Deník MF Dnes připomíná, že funkcionáři Úsvitu se následně zapletli do vysvětlování, co vlastně mají částky znamenat. Mluvčí hnutí Jan Zilvar přišel s verzí, že Okamura přeposílal peníze firmám, které Úsvitu zajišťovaly kampaň. Místopředseda Jaroslav Novák pro změnu tvrdil, že Okamura hnutí půjčil ze svého na kampaň v senátních volbách na Zlínsku a teď si svůj příspěvek bere zpět.

Sám ale připustil, že Okamurova „půjčka“ byla řešena „nešikovně“. Jiní členové hnutí, které má stále pouze devět členů, mluví rovnou o tom, že se ve financování strany dějí „nestandardní věci“. Pět členů výboru hnutí, kteří podle stanov nesou odpovědnost za hospodaření Úsvitu, podle deníku nyní má strach, že je začne vyšetřovat policie.

Vše se točí kolem dvou faktur na 984 483 korun, které Tomio Okamura vystavil hnutí na začátku prosince a ledna. Když se však o nich začalo psát v médiích, rozhodl se podle místopředsedy Nováka od požadavků ustoupit. „Tomio říkal na grémiu, že na to kašle a že po straně nic nebude chtít. Ony ty faktury asi ani nebyly proplacené. Ještě jsme na tom vydělali,“ měl si podle MF Dnes pochvalovat místopředseda Úsvitu. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Dalším otazníkem ve financování Úsvitu je transparentní účet, který si hnutí nechalo zřídit, ačkoliv politické strany tuto povinnost nemají. Od začátku roku 2014 tam proběhly jen dvě drobné transakce v řádech tisíců korun. Okamura vysvětloval, že účet fungoval jen pro sněmovní volby, takže teď už logicky není používán, zatímco místopředseda Novák uvedl, že transakce by na účtu probíhat měly, jejich absence je chybou a účetní, kteří to mají na starost, by podle něj měli být potrestáni.

Novák navíc poskytl novinám vysvětlení, že Tomio Okamura často za hnutí platí nejrůznější „drobnější“ výdaje typu pohoštění na stranické schůzi, aniž by se to jakkoliv evidovalo ve výroční zprávě.

Zmatečné vysvětlování a pochybné faktury vyvolávají velké pochybnosti i v doposud ukázněném poslaneckém klubu hnutí. „Jsem z toho úplně rozsekaný, doufám, že se to vysvětlí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Marek Černoch. Nyní již Černoch na dotaz MF Dnes odpověděl: „Finance a rozpočty jdou mimo mě." Poslanec Augustin Karel Andrle Sylor, který se původně nad financováním rovněž pozastavoval, nyní uvedl, že Tomio Okamura na grémiu vše vysvětlil, a on je spokojen.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…