Tomu byste před pár lety nevěřili. Jiří Paroubek se zastává Marka Dalíka

03.02.2016 21:36

Expremiér Jiří Paroubek se vyjádřil k zatím nepravomocnému odsouzení lobbisty Marka Dalíka, jenž měl blízko k expremiérovi Mirku Topolánkovi. Ačkoli byli Paroubek s Topolánkem politickými soupeři, dnes se expremiér vzešlý z ČSSD Dalíka zastal. Srovnal jeho kauzu s případem „doktora prasete“ Martina Bartáka nebo s případem Petra Kramného, jenž je souzen za vraždu manželky a dcery v Egyptě. Vše okořenil zmínkou o prezidentu Zemanovi.

Tomu byste před pár lety nevěřili. Jiří Paroubek se zastává Marka Dalíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

„Nemám nejmenší sympatie k osobě M. Dalíka. Mnohokrát jsem to také veřejně vyjádřil a nemám na tomto postoji co měnit. Nicméně se zdá, že pražský městský soud jaksi vyhověl společenské objednávce na odsouzení lobbisty a osobního přítele někdejšího premiéra Topolánka,“ napsal expremiér.

Navíc nejde podle jeho názoru o první případ, kdy soudy zareagovaly na společenskou objednávku. Podobný scénář prý nabízí i případ Petra Kramného souzeného za vraždu manželky a dcery v Egyptě nebo případ doktora Martina Bartáka, který byl odsouzen za znásilňování žen, ale také za plánování útěku z vězení a vraždy. Pokud jde o plánování útěku s pomocí helikoptéry, pisatel je přesvědčen, že bylo namístě „doktora prase“, jak ho Paroubek nazývá, umístit spíše na psychiatrii. Podobně hodnotí i kauzu Marka Dalíka.

Celý komentář naleznete zde.

„Důkazy, které se opírají o WikiLeaks, jsou v jiných případech orgány činnými v trestním řízení odmítány, a tvrzení bývalého vyslance USA v ČR Cabanisse, jakkoliv jsem ho poznal jako slušného muže, že si Dalík řekl o provizi – úplatek ve výši 18 milionů eur, které Cabaniss vytáhl až po třech letech od jejich setkání, je poněkud sporné. A hlavně jsou zde jiná svědectví, která tvrdí pravý opak, podotkl Paroubek. Zdá se však, že si soudkyně především připravuje půdu pro útok na expremiéra Topolánka, ačkoli to není půda nijak pevná.

Následně Paroubek zdůraznil, že opravdu nemá důvod vládu Mirka Topolánka hájit, zvláště vezmeme-li v potaz, že vznikla za podpory poslanců ČSSD Melčáka a Pohanky, kteří přeběhli na stranu pravice po poradě s dnešním prezidentem Milošem Zemanem, ale postup soudu považuje za pochybný.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jednu jedinou pozitivní věc však na celé kauze vnímá. Lze říci, že soudní verdikt můžeme chápat jako morální odsouzení praktik, kterých se kmotři ODS spolu s Dalíkem neštítili používat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …