Tomu neuvěříte. Bývalý pražský imám je ve vazbě. Favorit na nového má zajímavý původ a pozadí

06.02.2019 21:19

Pražští muslimové si volí nové vedení. Velkou šanci stát v jejich čele má právník imáma, který čelí obvinění z podpory terorismu. Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) je tak opět ve střehu – důrazně varuje před pomalou islamizací Česka a dalšími podivnými detaily.

Tomu neuvěříte. Bývalý pražský imám je ve vazbě. Favorit na nového má zajímavý původ a pozadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jsou to zhruba tři měsíce, co soud poslal do vazby pražského imáma Samera Shehadeha, jenž spolu s dalšími třemi lidmi čelí obvinění z podpory terorismu. Nyní se tak hledá jeho následovník. A vypadá to, že se jím s velkou pravděpodobností stane právník a muslim Leonid Kushnarenko, jehož výhodou je, že jako advokát zastupuje mnoho muslimů. Má proto před sobotní volbou velkou podporu pro to, stát se novým imámem.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

Ve volbách bude Kushnarenko kandidovat zcela poprvé a sám si je podpory muslimů vědom. Těší se jí i navzdory tomu, že mu někteří vyčítají, že zastupoval bývalého pražského imáma Samera Shehadeha.

Od toho ale Kushnarenko, původem Ukrajinec z Oděsy, dává ruce pryč. „To jsem ukončil, Sámer je ve vazbě a já jej nehodlám navštěvovat. Jsem proti násilí, stejně tak proti tomu, aby muslimové jeli do války zabíjet jiné muslimy. To je velký hřích,“ řekl Kushnarenko, který dříve pracoval jako kriminalista a vyšetřoval ty nejtěžší zločiny. Poté se stal prokurátorem a před dvaceti lety odešel do Česka z ekonomických důvodů.

Kushnarenko před deseti lety konvertoval k islámu a nyní má podle svých slov velké plány, jak otevřít muslimskou obec Čechům. Bližší informace, o kterých psal server iDNES.cz, sdílelo na svých facebookových stránkách také hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) v Libereckém kraji. Spolu s volbou nového imáma projevuje značné obavy.

Ve svém příspěvku hnutí varuje, že to celé podtrhává jasnou a pomalou islamizaci České republiky, která tu probíhá již řadu let. Dodává, že tito lidé nejdříve přicházejí, nenápadně se usazují, stavějí své mešity a svatostánky. A během času začínají zvyšovat své požadavky.

Připomíná také, že v Praze se bude volit nový imám především proto, že předchozí imám Shehadeh byl zatčen a obviněn z podpory terorismu. Jeho případ otřásl veřejností v loňském roce. Ukázalo se totiž, že i v Česku pobýval člověk, který podle obžaloby radikalizoval své stoupence. Měl navíc pomáhat svému bratrovi a švagrovi v cestě do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské organizaci al-Káidy.

V současné době tedy sedí podporovatel terorismu Shehadeh ve vazbě. Se vztyčeným ukazováčkem hnutí upozorňuje i na další věc, že Shehadeh svému potenciálnímu nástupci Kushnarenkovi v roce 2018 odkázal podíly ve svých firmách.

V muslimské komunitě o Kushnarenkovi často zaznívá, že velmi často zastupuje Rusy, má výborné kontakty na ruském velvyslanectví nebo že je zástupcem kavkazské komunity, která má extremistické názory. Kushnarenko to ale označuje za pouhé fámy. Kdo další bude v sobotních volbách kandidovat, je zatím nejasné. Oficiálně svou kandidaturu zatím potvrdil jen Kushnarenko, mluví se však i o bývalém předsedovi a dosavadním místopředsedovi Vladimíru Sáňkovi.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…