Topolánek: Jsem šťastný za Fialu. Fašista Putin se nás nebojí, to musíme změnit

24.03.2022 9:05

Vláda Petra Fialy (ODS) je tu 100 dní. Jak si vede v době války a ekonomické krize? O tom byla řeč v pořadu CNN Prima News 100 dnů vlády Petra Fialy mimo jiné s expremiérem Mirkem Topolánkem. Podle jeho slov je Fiala přesně premiérem do této doby. „Jsem šťastný, že tam je,“ uvedl.

Topolánek: Jsem šťastný za Fialu. Fašista Putin se nás nebojí, to musíme změnit
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Chybět však nemohla ani vzpomínka na zesnulou ministryni zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou. „Madlenka Albrightová, rozená Korbelová, je jednou z nejúspěšnějších Češek vůbec, která se prosadila. Potkal jsem ji mnohokrát, mám od ní krásnou knihu s podpisem. Ona samozřejmě působila trochu i kontroverzně. Clintonův kabinet, přestože byl demokratický kabinet, byl trochu válečnický kabinet, její působení ve Spojených národech tak bývalé Jugoslávii nese stopy určité pachuti,“ zmínil Topolánek. 

Ale nyní už ke 100 dní vlády Petra Fialy. Kabinet podle Topolánkových slov žádných 100 dní hájení neměl. „Dokonce už předtím, než začal vládnout, tak na něj začali nejrůznější babišoidi útočit už po volbách, jaktože nic nedělá, nepřináší ty nápady a neplní ten program, který slíbil před volbami. Vláda padla okamžitě do problémů, které nezpůsobila a které musela okamžitě řešit,“ podotkl Topolánek.

„O Fialovi jsem vždy říkal, že je moc akademický, trochu nudný, že bude mít problém vyhrát volby, nicméně v momentě, kdy je vyhrál, tak už dopředu jsem říkal, že to je přesně člověk, který dokáže vládnout a v této době, kdy ta doba je opravdu šílená, ten jeho nudný projev – ne už úplně akademický, protože mluví velmi lidsky, je uklidňující, a on je přesně ten premiér do této doby, a já jsem rád, že tam sedí. Protože nejenže dokáže ty lidi uklidnit, ale jakmile přijde ta redline, nějaké to místo, kde má on jasný názor, tak za tu hranu nejde a říká to podle mě velmi tvrdě, velmi kategoricky, přestože je jinak poměrně nudný,“ dodal Topolánek. Podle jeho slov je Fiala přesně premiérem do této doby. „Jsem šťastný, že tam je,“ uvedl.

Následně se rozmluvil i o cestě premiéra Fialy do Kyjeva na setkání s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. „Vzhledem k tomu, že vím přesně, jak takové rozhodování vypadá, protože jsem několik podobných misí absolvoval, možná srovnatelně riskantních, nad tím nepřemýšlíte. Petr Fiala v dané chvíli udělal jedinou věc, kterou udělat mohl, byl ve správný čas na správném místě, určitě tam bylo nějaké zvýšené riziko,“ řekl k rozhodování o cestě Topolánek.

„Vidím cestu jako vzkaz Ukrajině – už dnes ti obyčejní Ukrajinci říkají: Proč nám nezabezpečí tu bezletovou zónu? Proč nás nechají umírat? To, že to úplně nejde, se špatně vysvětluje,“ zmínil Topolánek. Podle něj vzkaz českým občanům z té cesty je ten, že se nás celý konflikt týká. „Ta hrozba tady existuje,“ zmínil. Ruského prezidenta Vladimira Putina pak označil jako fašistu. 

„Je to imperialista a fašista, zcela nepochybně. Režim má všechny atributy fašistického korporativistického státu. Putin nemá strach z toho, že bychom byli ochotni se bránit, a tento pocit musí ztratit,“ uvedl Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…