Topolánek zřejmě odejde ze strany. Napodobí tak Klause, Zemana i Paroubka

03.12.2012 12:25

Expremiér Mirek Topolánek možná příští rok opustí ODS. Nelíbí se mu cesta, kterou strana kráčí a nevidí proto důvod, proč by měl platit stranické příspěvky. V Česku se odchod zklamaného expremiéra z vlastní strany stává téměř pravidlem. Stačí si vzpomenout na pány Klause, Zemana a Paroubka.

Topolánek zřejmě odejde ze strany. Napodobí tak Klause, Zemana i Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Mirek Topolánek dnes působí ve významných pozicích v soukromém sektoru v oblasti energetiky a teplárenství. V rozhovorech pro média dává od svého odchodu z čela ODS najevo, že se mu směřování strany nelíbí a na posledním kongresu v Brně spustil ostrou palbu do vlastních řad. ODS musí podle Topolánkova názoru projít proměnou, jinak zanikne. V rozhovoru pro týdeník Euro pak expremiér oznamuje, že nejspíš nezaplatí stranické příspěvky pro příští rok, čímž mu zanikne členství.

Syndrom zklamaných expředsedů

„Obávám se, že moje ochota zaplatit v březnu příštího roku další členské příspěvky, a tím demonstrovat pokračování svého členství, se bude limitně blížit nule," řekl Topolánek.

Někdejší první muž vlády České republiky dnes působí v pozici předsedy Teplárenského sdružení, jež sdružuje významnější firmy z tohoto sektoru. Současně působí ve funkci předsedy dozorčí rady Elektrárny Opatovice a ředitele společnosti VAE Controls Group, která se orientuje na energetiku a infrastrukturu.

Členem ODS je Topolánek od roku 1994 a pokud stranu opustí, tak v zásadě naváže na vznikající tradici zklamaných prvních mužů stran, kterým se nelíbí směřování politických sil po jejich pádu. Stačí si vzpomenout na odchod Václava Klause, který ODS opustil na protest proti Topolánkovu vedení. ČSSD zase opustil Miloš Zeman, když se v roce 2003 nestal prezidentem. Tuto „zradu" hodlá Zeman svým někdejším kolegům spočítat i s úroky již příští rok v přímé volbě prezidenta, kde patří k favoritům. ČSSD opustil po svém neúspěchu ve volbách i Jiří Paroubek. Ten však se svou novou stranou NS-LEV 21 zatím nijak výrazně neuspěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …