Torzo vlády, pohrdání sněmovnou. Rozladěný šéf lidovců dorazil ze sněmovny do rádia a vtipkoval o ministrech a orloji

25.04.2019 19:51

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je nadmíru rozladěn z přístupu vlády k dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Schůzi svolala opozice a měla se na ní mimo jiné řešit zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, schodek rozpočtu a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Dorazili však pouze tři členové vlády, což Výborný ve Dvaceti minutách Radiožurnálu označil za pohrdání Poslaneckou sněmovnou.

Torzo vlády, pohrdání sněmovnou. Rozladěný šéf lidovců dorazil ze sněmovny do rádia a vtipkoval o ministrech a orloji
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Na dnešní schůzi bylo pouze torzo vlády, vystřídali se tam dva nebo tři ministři, což považuji nejen za pohrdání opozicí, ale i samotnou Poslaneckou sněmovnou,“ kritizoval účast členů vlády Výborný. Na schůzi chtěla podle něj opozice dostat odpovědi na své otázky týkající se schodku státního rozpočtu, zprávy NKÚ a konec ministra spravedlnosti Kněžínka.

„Nečekal jsem, že odpovědi opravdu uslyšíme, ale přesto měl tento pokus smysl,“ pokračoval předseda KDU-ČSL s tím, že s velkou pravděpodobností vyvolají mimořádnou schůzi znovu. „My chceme slyšet, co s tím hodlá vláda udělat a není podle nás přípustné, že vláda nehledá žádná řešení,“ byl nazlobený Výborný a dodal, že se vládní koalice asi svým vládnutím promlčí.

Výborný se podivil také nad tím, proč předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal schůzi právě na dnešek, ačkoliv byla jistá neúčast premiéra Babiše, který je v Bratislavě na summitu V4. „Možná bude potřeba nastavit nová pravidla svolávání schůzí“ přemýšlel Výborný. „To ale stejně neomlouvá ostatní ministry, vicepremiéra… nebyl to od nich seriózní přístup,“ dodal zjevně rozladěný Výborný.

Zprávu NKÚ za rok 2018 Výborný chápe jako výčet nezdarů první a druhé vlády Andreje Babiše. „Očekával jsem stanovení konkrétních kroků, jak se budou řešit problémy, na které upozornila zpráva NKÚ,“ pokračoval Výborný.

Jde podle něj zejména o nutnost hledat úspory, aby nadále nestoupal schodek státního rozpočtu. „Bohužel od vlády nepřišla žádná koncepce, jsou to jen nahodilé nápady,“ hovořil dále Výborný zejména o sektorové dani nebo návrhu na zdanění mobilních operátorů.

Jako velký problém současné vlády vidí Výborný nekvalitní personální politiku. „Ministři se v současné době mění rychleji než apoštolové na Pražském orloji,“ zavtipkoval Výborný v narážce na nedávný konec tří ministrů. „Ťok a Nováková své role vůbec nezvládali, ale Kněžínek byl dobrý ministr,“ vysvětloval Výborný, že zatímco po odvolání ministra dopravy Dana Ťoka a ministryně průmyslu Marty Novákové prahla i opozice, rezignace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka je neopodstatněná. „To načasování je velmi podivné, zrovna v době, kdy státní zastupitelstvo řeší dotační kauzy Andreje Babiše,“ dodal Výborný.

Na závěr předseda lidovců volá po rychlém rozhodnutí v kauzách premiéra Babiše. „Tlak na vyšetřovatele se teď přenesl na státní zastupitelství. Je potřeba rychle a jasně rozhodnout, aby se nevyvolávaly spekulace o ovlivňování,“ zakončil rozhovor Výborný s tím, že je potřeba udržet nezávislost české justice, která je základem právní jistoty a principů českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…