Tos trefil, Babiš vyhraje. A ten Okamura... Zahradil si zahrál na vědmu

19.08.2021 15:58 | Ze sítí

Volby vyhraje Andrej Babiš a vládu sestaví s SPD a Přísahou za podpory komunistů, myslí si člen ODS Jan Paluska. Načrtl, jak bude situace po volbách vypadat, a také zdůvodnil proč. „V centrálách stran nepochopili, že volební výsledky kolem 30 % se nedělaj na pražský Náplavce, ani v Brně U Tří ocásků, ale v Kyselý prdeli na náměstí a nepřizpůsobili tomu ani témata, ani rétoriku,“ opřel se tvrdě do plánovačů kampaně. SPD podle něho dostane 9 %. Ale ozval se europoslanec Jan Zahradil. Podle něho dostane Tomio Okamura víc.

Tos trefil, Babiš vyhraje. A ten Okamura... Zahradil si zahrál na vědmu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Nedílnou součástí předvolební kampaně jsou průzkumy a odhady výsledků. Nepouštějí se do nich jen průzkumníci veřejného mínění, ale i politici, a to i ti řadoví. Mezi nimi je i člen ODS Jan Paluska. Ten 50 dní před volbami odhadl, jak budou vypadat výsledky, s dovětkem, že se tak vystavuje možnému posměchu a kritice.

Podle Palusky získá hnutí ANO 29 %, koalice SPOLU 22 % a Piráti a Starostové 17 %. Do Sněmovny se prý ještě dostane SPD s 9 %, komunisté se sedmi procenty a Přísaha Roberta Šlachty s šesti. Paluskův model tedy počítá s tím, že 10 % hlasů propadne. Pokud jde o to, kdo bude sestavovat vládu, má Jan Paluska také jasno. Bude to podle něj Babišovo ANO s SPD a Přísahou a zbytek hlasů dodají komunisté.

Paluska ke svému modelu poskytuje i vysvětlení, proč dojde k jeho naplnění. „Protože Babiš je dobrej v tom, co dělá a ostatní jsou v tom zoufale špatný. Protože v centrálách stran nepochopili, že volební výsledky kolem 30 % se nedělaj na pražský Náplavce, ani v Brně U Tří ocásků, ale v Kyselý prdeli na náměstí a nepřizpůsobili tomu ani témata, ani rétoriku. Protože antiBabiš už funguje jenom na dávno přesvědčený a nikoho novýho to po 8 letech fakt neosloví. Protože tu je plus minus autobus 15 % antisystémovejch voličů, který se demokratický strany rozhodly tak maximálně urážet a vysmívat se jim, a tak je ženou do náručí prodavačů deště typu Okamura, nebo Šlachta,“ tvrdí.

A v dlouhé řadě zdůvodnění pokračoval: „Protože Piráti nezanedbatelnou část nerozhodnutejch voličů silně odrazujou a když předem deklaruju, že půjdu jenom s nima, tak mi to lidi, co by mě možná i volili, prostě nehodí. Protože ‚klid na práci‘ a jistoty jsou pro spoustu lidí hmatatelnější, než imaginární záchrana planety nebo lidská práva. Protože společenská revoluce táhne tak maximálně na twitteru, ne v reálu. Protože vzletný fráze musím taky podpořit uchopitelnou činností, jinak mi je nikdo nevěří. Protože mluvíme o spravedlnosti, ale jenom množíme zákazy. Protože mluvíme o svobodě, ale jednáme s lidma, jako by to byly nesvéprávné děti. Protože tomu, co říkáme, mnohdy ani sami nevěříme.“

K Paluskově předpovědi se přidal další volič ODS Libor Šprysl, který mínil, že na propadání depresím je ještě čas a vyzval Palusku, aby „něco“ dělal. Paluska ho ujistil, že depresím nepropadá, že s tímto stavem je smířen. „Protože vím, jak zkostnatělá je instituce s názvem volební štáb, tak vím, že za těch 50 dní se nestane nic, co by zafungovalo,“ mínil.

Přidal se také europoslanec Jan Zahradil. Ten považuje Paluskovu předpověď za relativně přesnou. S dvěma výjimkami. „Okamurovi bych dal přes 10 %. A komárům zas míň (KSČM – pozn. red.), s odřenými zády,“ odhadl Zahradil. Paluska ovšem namítl, že souboj bude mezi Šlachtou a Okamurou a že oběma pár procentních bodů ukousne Volný blok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…