Totální blokáda Ukrajiny! Včera Češi Prahu, dnes Poláci hranice

20.02.2024 12:05

Zemědělci v Polsku už toho mají dost. Rozhodli se vyhlásit totální blokádu polsko-ukrajinské hranice. Ve jménu záchrany vlastního živobytí. Přidávají se tak k vlně protestujících farmářů procházející napříč Evropou včetně Česka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však tvrdí, že tady nejde ani tak o obilí, ale spíš o politiku.

Totální blokáda Ukrajiny! Včera Češi Prahu, dnes Poláci hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Polští zemědělci před pár týdny blokovali hranice s Ukrajinou a skrze zavedenou blokádu pouštěli kupříkladu jeden kamion za hodinu. Teď se k protestům vrátili a hodlají hranice s Ukrajinou střežit ještě důrazněji. Agentuře Reuters farmáři sdělili, že neusilují o nic menšího, než o záchranu vlastního živobytí. „(Dojde k) úplné blokádě veškerého provozu na hraničních přechodech,“ řekl Adrian Wawrzyniak, mluvčí zemědělského svazu Solidarita.

Podle Wawrzyniaka bude sice průjezd vojenské pomoci povolen, ale blokována bude veškerá osobní doprava, nejen kamiony. Dodal, že dojde k blokádám přístavů a dálnic. Polsko se stalo jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny poté, co Rusko zahájilo 24. února 2022 plnou invazi, ale protesty na hranicích vztahy napjaly.

Vláda v Kyjevě se brání, že dovoz její zemědělské produkce do EU zdejší trhy nepoškozuje.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
Ukrajinský prezident konstatoval, že přes hranici s Polskem prochází pouze 5 % ukrajinského zemědělského vývozu, a dodal, že v tomto případě jde spíše o politiku než o obilí.

Náměstek polského ministra zemědělství Michal Kolodziejczak v úterý v komentáři pro veřejnoprávní rozhlas takovou kritiku odmítl a navrhl, aby Zelenskij přijel a „sám se přesvědčil o problémech polských zemědělců“.

Ministr zemědělství Czeslaw Siekierski již dříve uvedl, že s Ukrajinou jedná a že dohody o omezení dovozu by mohlo být dosaženo do konce března.

Totální blokáda hranic probíhá ode dneška, čili od 20. února.

„Dne 20. února v rámci 30denní generální stávky zemědělců oznamujeme, že veškeré protestní aktivity se zaměří na úplnou blokádu všech hraničních přechodů mezi Polskem a Ukrajinou a protesty v terénu,“ stojí v prohlášení polských farmářů. „Zablokovány budou nejen hraniční přechody, ale i komunikační uzly a přístupové cesty k překladištím železničních stanic a námořním přístavům.“

Polští zemědělci se v protestech přidávají k vlně protestujících zemědělců po celé Evropě, od Nizozemí přes Belgii, Španělsko, Německo a ostatně i Česko.

Státní pohraniční služba Ukrajiny neobdržela od svých polských protějšků žádné informace o úplné blokádě polských hranic.

„Od polských pohraničníků jsme nedostali žádnou informaci, že by další kontrolní stanoviště byla zablokována. Celkem je na hranici s Polskem devět kontrolních stanovišť, šest z nich je v současnosti blokováno nebo podléhají přísným limitům pro průjezd nákladních vozidel. Mezi nimi jsou čtyři největší kontrolní stanoviště, přes která mohou překročit hranice nákladní auta o hmotnosti nad 7,5 tuny,“ řekl Andrij Demčenko, mluvčí Státní pohraniční stráže. Jeho vyjádření převzal server Yahoo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Blokáda , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWella , 20.02.2024 13:36:29
Kdoví zda polská média a vládní představitelé zaškatulkuji zemědělce jako proruské živly, jako to dělají u nás. Dnes jsem četla, že Poláci i vysypali obilí z vagónu na koleje Umite si to představit udělat to tady ? Vemte si jak dlouho už slibuje Polska vláda dohodu a stále se to nedaří. Poláci jsou kšeftmáni ti si narušení svého zemědělství z UA nenechají líbit.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…